Bebek Bisküvisi, Özel Araştırma

Bebek Bisküvileri Genel Değerlendirmesi


Önceki gün yayınladığımız Bebek Bisküvileri’ne ilişkin birçok mesajda ve yorumda Genel bir Değerlendirme yapmamız isteniyordu. Daha önce de yazdık, biz bir ürünü önermekten ziyade, size şeker oranları ve diğer besin değerleri hakkında bilgiler sunmaktan yanayız. Derdimiz bir ürünü öne çıkartmak veya reklam yapmak asla değil. Fakat ürün iyiyse, içeriği temizse, şeker oranı düşük ve besin değerleri dengeliyse zaten bu ürünün faydalı bir ürün olacağını biz bir şey demeden siz anlayacaksınız.

Burada da benzer bir durum söz konusudur. Görselde verdiğimiz Besin Değerleri grafikleri, bir önceki gönderide paylaştığımız Bebeklerin Enerji, Şeker, Yağ ve Protein ihtiyaçlarına ilişkin bilgilendirmeler çerçevesinde zihninizde bir fikir oluşacaktır. Bunun yanısıra, mutlak surette tek tek yaptığımız paylaşımlar üzerinden İçerik detaylarına bakmayı ihmal etmeyiniz. Kullanılan şekerin kaynağı, yağın cinsi gibi unsurların yanısıra içerikteki diğer maddelerin neler olduğuna göz atmalısınız. Özellikle bebek gıdalarında ne kadar sade içerik, o kadar doğal ürün diyebiliriz.

Daha önce detaylarıyla incelediğimiz bebek ve çocuk bisküvilerini dört ayrı kategoride değerlendireceğiz. Bunlar; Şeker oranı, Yağ oranı, Protein oranı ve Lif oranı. Aslında bu saydıklarımız haftaya Besin Değerleri dosyasında detaylarıyla bahsedeceğimiz vücudun ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarıdır. Burada tartışmalı olan Şeker’dir. Çünkü şeker hazır gıdalardan alındığında yüksek dozda alınmakta ve fazlası vücutta yağ olarak depolanmaktadır. Bu haliyle, Rafine Şeker alımının en aza indirgenmesi, Karbonhidrat alımının Lif alımıyla desteklenerek dengesinin sağlanması, vücutta ortaya çıkacak sağlık problemlerini en aza indirmektedir.

İlk olarak, Şekerden başlıyoruz. Dün sıralamayı yaparken faydalandığımız bir veriydi. Tüm ürünlerin şeker ortalamasının 100 gr.’da 20,9 gr. olduğunu söyleyelim. Ve şunu belirtelim, ürünlerin şeker kaynakları ve içerikleri değişkenlik göstermektedir. Mutlak surette ürünün şeker kaynağı da etiket üzerinden incelenmelidir. Ürünler arasında en az şekere sahip ürün, 100 gr.’da 12,1 gr. ile Hipp Organik Elmalı Bebek Bisküvisi’dir. Bu üründe Sofra şekeri yerine Elma suyu konsantresi kullanılmıştır. Ardından, sofra şekeri kullanılan fakat oranları düşük tutulan iki ürün, Hammm ve Hünnap Keçi Sütlü Bebek Bisküvileri gelmektedir. Bu iki ürünün de fason olarak Şimşek Gıda isimli firma tarafından üretildiğini belirtelim. Saydığımız bu üç ürün Şeker ortalamasının altındadır. Şeker ortalamasına yakın ürün ise, Eti Pronot Glutensiz Bebek Bisküvisi’dir. En yüksek şeker oranına sahip ürün ise 100 gr.’da 26,4 ile Eti Cicibebe’dir.

Gelelim Yağ oranlarına. Ürünlerin 100 gr.’daki Yağ ortalaması 14,7 gr.’dır. Ve şunu belirtelim, ürünlerin yağ kaynakları ve içerikleri değişkenlik göstermektedir. Mutlak surette ürünün yağ kaynağı da etiket üzerinden incelenmelidir. Bu haliyle, doymuş yağ oranı yüksek ve yüksek ısıda sağlıksız koşullar oluşturabilen Palm yağından bebek ürünlerinde mümkünse uzak durulmalıdır. Bunun yerine Doymuş yağ oranı daha az olan yağ alternatifleri tercih edilebilir. Bu konuyu haftaya Besin Değerleri dosyasında detaylandıracağız.

Sırada Protein oranları var. Ürünlerin 10 gr.’daki Protein oranı ortalaması 5,8 gr.’dır. Protein bir bebek için önemli besin kaynaklarındandır. Öyle ki, gelişme çağının en önemli süreçlerinden biri olan 6-12 ay ve 12 ay ve üzeri dönemlerde Protein alımı ağırlığa bağlı olarak dengelenmelidir. Ürünler arasında protein miktarı açısından Hipp Organik Elmalı ciddi bir oranda öndedir. Onu Hipp Organik ve Eti Pronot izlemektedir. Diğer ürünler birbirine yakın olup, sırasıyla Hünnap, Hammm ve Eti Cicibebe Tahıllı gelmektedir. Protein açısından en düşük orana Keçi sütü içeriğine rağmen; Baby Goat Bebek Bisküvisi sahip olup 100 gr.’daki Protein oranı 4,5 gr.’dır.

Ve son olarak Lif. Bizi şekerin zararlarından koruyabilecek tek Doğal kaynak diyebiliriz. Aslen lifler Karbonhidrat sınıfındadır. Fakat Lifleri insan vücudunda sindirecek enzimler bulunmamaktadır. Bu haliyle, lifler sindirim sürecinin neredeyse tamamında aktif rol oynarlar. Emilim oranını düşürerek karaciğerin kendisine gelen şekerle kolayca başa çıkabilmesini sağlar. Lifler bu özellikleriyle şekerin kana karışma süresini uzattığı ve kan şekerindeki dengeyi sağladığından dolayı, lifli besinlerle beslenen bireyler uzun süre tok hissederler. Bu haliyle, incelenen bebek bisküvilerinin Lif ortalaması 100 gr.’da 3,1 gr. seviyesindedir. En düşük lif oranına sahip Eti Pronot ve Baby Goat olup, bebekler bu bisküvileri tükettiğinde, bisküvilerin içerdiği Karbonhidrat ve Şeker hızla kana karışacaktır. Bu haliyle, gerek kan şekeri hızla yükselecek ve gerekse bebek çok çabuk açlık hissi ve yorgunluk hissedecektir. Ortalamanın üzerinde üç adet ürün vardır. Bunlar; Hünnap, Hammm ve Hipp Organik Elmalı’dır. Şeker oranında da öne çıkan bu üç ürünün Lif oranında da öne çıkması çok önemlidir. Öyle ki, bu üç ürünün içerdiği şeker oranının az olmasının yanısıra, Lif oranının da yüksek olması bu ürünleri tüketen bebeklerin gerek kan şekeri dengesizliği yaşamayacağı ve gerekse tokluk sürelerinin daha uzun olacağı anlamına gelmektedir. Bu durum, bebeğin beyin gelişiminden başlayarak vücudunda birçok mekanizmanın sağlıklı olmasına destek olacaktır.

Bu haliyle, tabii ki öncelikle içeriklerinin sade olmasını gözettiğimiz Bebek ürünlerinde, şeker oranının az olması ve Lif oranının yüksekliği mutlak surette bakılması gereken öncelikledir. Bunun sonrasında Yağ oranı, Doymuş yağ oranı ve Yağ çeşitlerini gözden geçirmelisiniz. Protein oranı ile Vitamin ve Mineral katkıları da bakmanız gereken diğer unsurlardır. Bize dünden bu yana Hangi Bebek bisküvisini alalım veya Hangisi sağlıklıdır diye gelen sorulara ancak bu veriler doğrultusunda cevap verebiliriz. Şunu unutmayın ki, bebeğini en iyi tanıyan ve bilen siz anneler ve babalarsınız. Bir annenin bebeğine vereceği Hazır Gıdalardaki etiketleri okuyarak kendi kararını kendisinin verebilmesi için bunun gibi bilgilendirmeler ve özel dosyalar yayınlamaya devam edeceğiz. Birkaç hafta içerisinde Youtube kanalı üzerinden de çok önemli ve dikkat çekici yayınlar yapacağız. Son olarak, 0-6 ay bebeklerde tek besin kaynağının Anne sütü olması gerektiği birkez daha hatırlatırız. 6-12 ay aralığında da mümkünse meyve, sebze gibi doğal ürünlerin herhangi bir şeker ilavesi olmaksızın bebeğe tattırılması önceliğimiz olmalıdır. 12 ay ve sonrasında ise, yukarıdaki tabloda verilen şeker ve yağ miktarlarını aşmamaya özen göstermeliyiz. Tüm bebeklere sağlıklı bir gelişim süreci dileriz.



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri