Süt içmeyen çocuklarımız… Peynirin tadını bilmeyen çocuklarımız… Yoğurt yemeyen yavrularımız… Henüz 4 aylıkken maalesef Şekerli Sütlaçlara alıştırılan bebeklerimiz.. 6 aydan itibaren her türlü şekerli ek gıdayla tanışan canlarımız, ciğerlerimiz… Evlatlarımız.
🔸Aslında biz onlar için hep en iyisini istiyoruz. Bundan hiçbirimizin şüphesi yok. Fakat şunu görmek gerekiyor. Şekerin zararı sadece tek bir şekilde anlatılamaz. Şekerin çocuklarımıza ve hatta bizlere verdiği zarara farklı bir açıdan bakmak ister misiniz?
🔸Görselde Bir bardak süt ve bir kaşıkta 8 tane küp şeker var. Onların altında da Tatlılık Dereceleri yani ağzımızdaki Tat Reseptörlerinin algıladığı oran belirtilmiştir. Aradaki fark bizlere çok fazla şey anlatmaktadır. Öyle ki, henüz 4 aylıktan başlayarak 100 derecedeki bir tada alışan Tat Reseptörlerimiz, sadece 16 derece olan bir tatla karşılaştığında tek bir sonuç çıkartmaktadır; Tatsızlık.
🔸Biliyorsunuz ki, süt doğal bir şeker olan Laktoz içerir. Doğada yalnızca Sütte bulunur. İnsanoğlu Laktoz ile doğumundan birkaç dakika sonra tanışır. Bu gıdanın adı, Anne sütüdür. Peki, bir bebeğin doğumundan henüz birkaç dakika sonra tanıştığı ve aslında ilk 6 ay tek besin kaynağı olacak bir gıdanın tadını bundan birkaç ay sonra o bebeğe beğenmeyecek hale getiren nedir?
🔸Düşünün ki aynı bebek doğumundan 4 ay sonra Şekerli Sütlaçla tanışıyor. Sonrasında Şekerli ek gıdalar ve yine belki de Şekerli Devam sütleri ile beslenmeye devam ediyor. 1 yaşına gelen bu bebeğe şekerli gofretler, şekerli Sütburgerler veriliyor. Bakın burada şekerin oranlarından veya ne kadar alındığından bahsetmiyoruz. Bu çocuğun tat reseptörlerini köreltmekten bahsediyoruz. Bu çocuğun 100 derecedeki bir tada alıştıktan sonra ona verilen Peynirin tatsız gelmesinden, ona içirilen sütün şekersiz gelmesinden bahsediyoruz. Nesquiksiz süt içemeyen çocuklarımızın neden böyle olduğunu anlatabiliyor muyuz? Peynir, yoğurt gibi yararlı besinleri neden sevdiremiyoruz anlayabiliyor muyuz? Meyveli yoğurtlar neden biz yetişkinler tarafından çok seviliyor düşünebiliyor muyuz? Vücut kendini sürekli yenileyen bir yapıya sahip. Herşeye yarın en baştan başlayabilirsiniz.
#NeTatlıŞey
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.