Dardanel markasıyla çokça gördüğümüz Ton balıkları dışında bugün farklı bir konserve balık çeşidinden bahsedeceğiz; Sardalya.
🔸Aslen Ağustos ve Eylül aylarında, en taze haliyle Gelibolu’da ve Çanakkale’de tüketilmesi tavsiye edilen Sardalya’nın konserve çeşidini inceleyeceğiz. Sardalya esasen yağlı bir balıktır. İçeriğindeki yağın Omega-3 oranı yüksek olup, beyin gelişimi ve sağlıklı bir yaşam için son derece yararlıdır. Bu haliyle 100 gr. Sardalya’da 14,3 gr. Yağ bulunmakta olup, bunun sadece 3,9 gr.’ı Doymuş yağdır. Omega-3 oranı ise 200 mg.’dır.
🔸Bunun yanısıra, Sardalya, 18’den fazla farklı aminoasit içermekte olup, Protein miktarı ve çeşitliliği açısından son derece zengindir. Örneğin; Dışarıdan alınması elzem aminoasitlerden Lösin, Sardalya’da yüksek oranda yer alır. Lösin, bebeklerin ve çocukların gelişimi ve yetişkinlerde de vücuttaki Azot dengesini sağlamak adına gerekli bir aminoasittir. Kaslarda proteinlerin sentezi ve yıkımında önemli rolü vardır. Sardalya’da yüksek oranda bulunan bir diğer aminoasit; Lisin’dir. Lisin yine alınması gereken temel aminoasitlerden biri olup, ilk olarak 1890’larda sütteki Kazein proteinden elde edilmiştir. Kalsiyum emilimi, kas proteinlerinin inşası, ameliyat sonrası ve spor yaralanmaları sonrası iyileşme süreçlerinde vücut tarafından hormonların, antikor ve enzimlerin sentezlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu haliyle 100 gr. Sardalya 21,1 gr. Protein içermektedir.
🔸Bu haliyle, bir kutu yani 105 gr.’lık Sardalya 236,25 kcal enerji içermektedir. Bu enerjinin %56’sı Yağdan gelirken, %37’si Protein kaynaklıdır. Sardalya’nın Doymuş yağdan gelen Kalori oranı sadece %6,8’dir. Son olarak, tek kutu ürünün 1,5 gram tuz içerdiğini belirtelim☝️
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.