Özel Araştırma

#ÖzelAraştırma Kefir Bakterileri


Kefiri kefir yapan bakterilerden biraz daha ayrıntılarıyla bahsetmek istiyoruz. Öyle ki, Kefiri diğer fermente ürünlerden ayıran en önemli özellik, içerdiği probiyotik bakterilerin niteliği ve yoğunluğudur. Kefir danesi içeriğinde Laktik asit bakterilerinin yanısıra, Lökonostoklar, Asetik asit bakterileri ve Mayalar olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla aslen Kefir danesinde yer alan bu mikroorganizmalar yer almadıkça kefir, gerçek bir kefir olmamaktadır.

🔸Kefir danesinde bulunan Probiyotik bakterilerden Lactobacillus ve Bifidobacterium türleri insan sindirim sisteminde doğal olarak bulunmaktadır. Kefir haricinde diğer Probiyotik süt ürünlerinin üretiminde en çok kullanılan bu türlere ait bazı probiyotik bakteri çeşitleri insan orijinlidir. İnsan kaynaklı bu bakteriler 19. Yüzyıl sonu ve 20. Yüzyıl başında bebekler ve çocukların dışkılarından izole edilerek üretilmeye başlanmıştır. Ticari kefir üretiminde kullanılan ve sadece kefir danesinde bulunan bakteriler ise Kefir danesinden izole edilerek üretilmektedir. İnsan kaynaklı probiyotik bakteri türlerinden L.acidophilus, L.casei ve L.Bulgaricus bakterileri, aynı zamanda kefir danesinde de doğal olarak bulunmaktadır.
🔸L. acidophilus, İlk olarak 20. Yüzyıl başında izole edilmiştir. Kelime anlamı olarak; Asitte yaşayan demektir. Optimum gelişme sıcaklığı vücut ısısına yakın 35-38 C civarındadır. İnce bağırsakta bulunur. En önemli yararları arasında kandaki kolesterol seviyesini düşürmesi ve kadınların üriner bölgesindeki baskın florayı düzenleyerek enfeksiyonlar ile mücadeleye katkıda bulunması gösterilebilir.
🔸L.casei özellikle antidiyare etkileri ve birçok faydasından dolayı son 20 yıldır fermente süt ürünlerinde kullanılan bir probiyotik bakteridir. 15 C ve daha düşük sıcaklıklarda da gelişebilen L.casei, E.coli ve K.Pneumonia gibi patojen bakterilere karşı gösterdiği etkiyle immun sistem açısından büyük önem taşımaktadır.

Kefir-bakterileri
🔸L.bulgaricus ise 45 ila 52 C aralığında gelişme gösteren, Laktozu fermente etme özelliğiyle etil alkol ve uçucu yağ asitleri oluşturan bir bakteri türüdür. Özellikle yarı-sert peynir üretiminde kültür olarak kullanılmaktadır. #NeYediğiniziBilin#MucizeİçecekKefir



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri