Gündem Özel

Takip kodunu zorunlu kılan Yumurta Tebliği için Zorunlu Açıklama


Yumurtaların Takip Kodu ve özellikle Yetiştirme metodunun etiketlenmesi konusunda “Yumurta Tebliği” ile gelen değişiklikleri dün gece sizlere aktarmıştık. Bu konuda sağladığımız farkındalıktan dolayı çok mutluyuz. Dün yaptığımız ankete göre 12 bini aşkın kişi bu konuyu İlk kez #GıdaDedektifi hesabından öğrendi. Bizden sonra konuyu gündeme getiren birçok hesap gördük. Birçoğunuz da bizlerden Hikayelerinizde bahsederek, #Repost paylaşımlar yaparak bu bilinçlenme hareketine destek oldunuz. Bu sağduyuyu gösteren hesaplara özellikle teşekkür ederiz.

🔸Öncelikle şunu belirtelim. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde düzenlenen tebliğ henüz birkaç ay önce; 24 Kasım 2017’de yayınlanmıştır. Bu tebliğin uyum süreci 16 Nisan 2018’e kadar devam edecektir. Yani bu haliyle, yorumlarda ve DM’lerde yazdığınız etiketlemedeki eksikliklerin giderilmesi için işletmelerin henüz 2 ay daha zamanı vardır.
🔸Mevzuatta şu hüküm nettir; “Yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası yazılmamış A sınıfı yumurta toptan veya perakende olarak satışa arz edilemez.” Bu da şu demektir ki, 16 Nisan’dan itibaren; üzerinde kod bulunmayan yumurtalar satılamayacaktır. Üzerinde kod bulunmasına rağmen, yetiştirme metodu belirtilmeyen yumurtalar yine mevzuata uygun olmadığından dolayı satılamayacaktır.
🔸Mevzuatta geçen bir başka konu ise, etiketlemenin yapılacağı yumurtaların sayısıyla ilgilidir. Çok sayıda mesajda yumurtaların üzerindeki kodun okunamadığı, silik olduğu bilgileri geldi. Bunları gönderdiğiniz fotoğraflardan da inceledik. Bu konuda mevzuat şu hükmü getirmektedir; “Yumurtanın üzerindeki yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numaralarının kontrolünde okunabilirlik yönünden tolerans her bir hazır ambalajın içerisindeki yumurtaların %20’si olarak uygulanır.” Bu da şunu ifade etmektedir ki; paketteki yumurtaların en az %20’sinde silik olma, okunamama vb. kusurlara izin verilmektedir. Yani 10’lu paketteki en az 8 yumurtanın etiketi net olarak okunabilir olmalıdır. Bunun aksi durumlarda mevzuat işletmelere cezai yaptırım uygulayabilir.
🔸Bu tebliğ; Yetiştirme metodunu belirten kodların ürünün ambalajında da açıklamasıyla birlikte yer almasını da zorunlu kılacaktır. #neyediğinizibilin

 

 

Yorum Yazabilirsiniz;


Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri