Dün yayınladığımız Luna Margarin reklam filminin açıklamalarında 90’lı yıllara özellikle vurgu yapmıştık. Hatta yorumlar kısmında; “Herhalde yaşınız tutmuyor 50’li yıllardan beri Türkiye’de margarin var” yazanlar olmuştu. Haklılar, evet. Türkiye’de ev tipi margarin ilk kez 1950’li yıllarda hayatımıza girdi. Fakat özellikle 90’lı yıllar Türkiye’de Margarin üretiminin farklı bir boyut kazandığı yıllar oldu.

Dünkü reklam filminde de özellikle buna dikkat çekiliyordu. Margarinin bir yağ değil, yaşam tarzı olduğu vurgulanıyordu. Buna benzer birçok markanın özellikle genç ve çocuklu aileleri konu alan reklamlarında; “Sağlıklı yaşam”, “Kalp Dostu”, “Mutlu aileler” gibi kavramları işleniyordu. Margarin; sağlıklı ve mutlu yaşamın temelindeydi. Reklam filmlerini çeşitli uzmanların açıklamaları ve çalışmaları destekledi, sonra bu uzmanlar da reklamlarda boy gösterdiler.

Bu şekilde yavaş yavaş Margarin hayatımızın her alanına girdi. Öyle ki, 1980’de Türkiye’de 279 bin ton margarin üretilirken, bu miktar 1997’de 582 bin tona yükselmişti. Yani 17 yılda üretim 2 kat arttı. Fakat, 1997 yılında üretilen margarinin sadece 144 bin tonluk kısmının paket yani markette perakende satılan margarin olduğunu vurgulayalım. Buzdağının bir de bilinmeyen yüzü var.

Margarin sadece marketler satılmak için değil, fırınlar, lokantalar ve işletmeler kullansın diye endüstriyel olarak da üretiliyordu. Ülkemizde 2001 yılında 163 bin ton Endüstriyel Margarin üretimi varken bu oran 2014’te 477 bin tona yükseldi. Bu sefer ise geçen 13 yılda 3 kat artıştan bahsediyoruz. Biraz daha detaylı bakarsak; sadece pastacılık sektöründe kullanılan margarin üretiminin 2001’de 40 bin ton iken, 2014’te 160 bin tona yükseldiğini söyleyebiliriz. Yani sadece pastacılık sektöründe margarin üretiminin 4 kat artıyor.

2000’li yıllardan sonra paketli margarin satışları düştü. Artık evlerde Margarin tüketimi azaldı. Fakat evinizden koyduğunuz Margarin artık her yerde! Margarin endüstriyel bir devrim geçirdi ve hayatımızın her alanına girdi. Bu paylaşım sonrasında aldığınız poğaçalara, pastalara, keklere bir de bu gözle bakmak ve “Margarin tüketiyor muyum?” diye tekrar sormak gerekecektir. #NeYediğiniziBilin
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.