Bundan böyle #GıdaUyarısı etiketiyle; Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Acil Uyarı sistemi RASFF’de yayınlanan ve ülkemizden ihraç edilirken sınır kontrollerinden geçemeyerek iade edilen ürünlere yer vereceğiz. Bu paylaşımların kaynağı olarak resmi RASFF yayınlarını baz alacak ve sadece “Ciddi” ve “Çok Ciddi” uyarıları sizlere aktarıyor olacağız.
🚨 RASFF “Ciddi” koduyla yaptığı uyarısına göre; 19 Şubat 2018 tarihinde Türkiye’den Bulgaristan’a gönderilen Biberlerde yüksek oranda Klorpirifos maddesine rastlanmıştır. Gümrükte yapılan analizler sonucunda ürünler Bulgaristan’a kabul edilmemiştir. Klorpirifos oranı 0,140 mg./kg. olarak tespit edilmiştir. #GıdaUyarısı
🔸 Klorpirifos; bir pestisit yani tarımsal üretimde kullanılan zehirli bir maddedir. Tarımsal ürünlerin üretiminde böcekleri öldürmek için kullanılan ve organik fosfatlı olarak nitelenen kimyasal gruba ait bir zehirdir. Organik fosfatlı tarım zehirleri insanlar ve hayvanlarda nörolojij sisteme zarar vermektedir. Yani beyin, omurilik, motor gelişim ve bilişsel yetenekler üzerinde olumsuz etkileri vardır.
🔸19 Ocak 2016 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanan 2016/60 sayılı karar ile, Avrupa Birliği Klorpirifos maddesinin maksimum kalıntı limitini 0,01 mg/kg. değerine düşürmüştür. Maksimum kalıntı limiti değeri, bir kimyasal maddenin bir gıda ürününde bulunmasına izin verilen en yüksek değer olarak belirlenmiştir. Bahsettiğimiz 0,140 mg./kg. değeri ise üst limitin 14 katıdır.
🔸Ülkemizde ise 2016 yılı Nisan ayında yayınlanan kararla kullanımı yasaklanan bu maddenin ihraç edilen ürünlerde rastlanıyor olması birçok soru işaretini beraberinde getirmektedir. Fakat RASFF kayıtlarına göre, ülkemizde yasaklanmasına rağmen ülkemizden ihraç edilen ürün analizlerinde çok kez bu maddeye rastlanmıştır. Bu da yasağa rağmen hala bu maddenin tarlalarda kullanılıyor olduğunu gösteren bir kanıt niteliğindedir.
🔸Bunun yanısıra sorulması gereken diğer sorular ise, Avrupa Birliği ülkeleri gümrüklerindeki kontrollerden geçemeyerek iade edilen bu ürünlerin ne yapıldığı sorusudur. Bu durum, ülkemizdeki tarım ürünlerinde pestisit analizlerinin daha sık ve detaylı yapılması gerekliliğini bir kez daha göstermektedir.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.