Gıda Notları

Sürekli arayış içinde olmak, Bağımlılığın göstergelerinden biridir. #GıdaNotları


Bağımlılığın önemli göstergelerinden biri arayış içinde olmaktır. Peki nedir bağımlılık? Bağımlılık, bir nesneye, kişiye ya da bir varlığa duyulan önlenemez istek olarak tanımlanır. Bu haliyle birçok farklı maddeye veya olguya bağımlılığı tanımlayabiliriz.

Bugün toplumlar Uyuşturucu, Alkol, Madde bağımlılığı gibi birçok farklı bağımlılık türüne karşı özel önlemler alıyorken, Şeker bağımlılığına karşı böyle bir çaba içinde değiliz. Hatta, bu bağımlılık gün geçtikçe artıyor ve hatta normalleşiyor. Oysa ki, her an arayış içinde olduğumuz, özelikle market raflarında gördüğümüz çekici ambalajlar, kampanyalar ve her yanımızı kuşatan gıdalardan aldığımız şekere gün geçtikçe daha da çok bağlanıyoruz. Bu bağımlılık yetişkinleri belli düzeyde etkilerken, çocukların orta ve uzun vadede yaşamlarının kalitesini belirleyecek düzeye geliyor. Arayış içinde olduğumuz şekeri ise herhangi bir gıdadan günlük ihtiyacımızın çok çok üzerinde alınca, ancak o zaman rahatlıyoruz.

Bu bağımlılık sürecini artık her üründe rastladığımız, gayet normal ve hatta doğal algılıyoruz. Elbette endüstriyel ürünlere bağımlılık sadece şeker ile kısıtlı değil Öyle ki; aynı şekeri aynı oranda örneğin bir portakaldan da alabiliyorken, belki çikolatalı bir kek yediğimizde aldığınız şekerin yanısıra tükettiğiniz üründeki farklı bileşenler size farklı bir “haz” vermektedir. Bu haliyle; endüstriyel ürünlere bağımlılık sadece şeker ile kısıtlanamayacak olup, özellikle içerikleri açıklanmayan aroma vericiler ve ilave katkı maddeleri de bu bağımlılığı oluşturan etkenler olarak dikkat çekmektedir. #NeYediğiniziBilin



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri