Gündem Özel

Sağlık Bakanlığı’ndan Mısır Şurubu’na İlişkin Bilim Kurulu Raporu


Nişasta Bazlı Şekeri adeta öve öve bitiremeyen tam sayfa gazete ilanının yayınlandığı günün hemen ertesi günü yani bugün; uzun zamandır yayınlanması beklenen “Nişasta Bazlı Şekerin Sağlığa Etkileri’ne ilişkin Bilim Kurulu Raporu” T.C. Sağlık Bakanlığı web sitesinde yayınlandı👍

🔸Bu rapor; hesabımızın çıkış sebebi ve temel araştırma konusu olan Glikoz-fruktoz şurubu yani Yüksek Fruktozlu Mısır şurubu hakkında çarpıcı gerçekleri vurgulaması açısından büyük önem arz etmektedir.
🔸Sofra şekeri yanısıra Nişasta Bazlı Şekerin sağlık üzerindeki etkilerinin vurgulandığı raporun sonuç kısmında özellikle mısır şurubunun tüketiminin sınırlandırılması, halen %10 olan NBŞ kotasının arttırılmaması ve gıdalarda kullanımının sınırlandırılması ve etiketlerde “Glikoz şurubu”, “Yüksek fruktozlu Mısır şurubu”, “İnvert şeker şurubu” vb. ifadelerle şeker ilave şeker türlerinin açıkça yazılması ve özellikle bebeklik ve çocukluk çağlarında Mısır şurubunun tüketiminin kısıtlanması açıkça önerilmektedir.
🔸Özetlemek gerekirse; Glikoz-fruktoz şurubu ile Obezite ve Kronik Hastalıkların ilişkisine dair birçok çalışma mevcuttur. Bu konuda özellikle mısır şurubu içeren gıdaların sürekli olarak açlık hissi oluşturarak tüketimi arttırdığı ve bunun da uzun vadede Obezite ve Kronik hastalıklara sebep olduğu bilinmektedir. Bunun en önemli sebebi ise, Fruktoz tüketimi sonrasında vücutta yeterli insülin salgısı olmamasıdır. Bunun yanısıra, özellikle Nişasta Bazlı şeker tüketimiyle alınan yoğun glikoz sonrası salgılanan insülinin ise yağ yakımını engellediği bilinmektedir. Bu haliyle, şekerli gıdalar tüketildiğinde tokluk hissi gelişmemekte ve sürekli yeme isteği uyanmaktadır.
🔸Bunun haricinde raporda detaylarıyla belirtilen diğer önemli hususlar, bizim de geçmişte vurguladığımız son derece kritik konu başlıklarıdır. Çocukluk çağında mısır şurubu tüketiminin tat reseptörlerini yani damak tadını bozduğu, früktozun ürik asit seviyesini yükselttiği ve günlük kalori alımının ancak %10’unun İlave şekerden alınması gerektiği raporda özellikle vurgulanmıştır. #NeYediğiniziBilin

 



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri