Yaptığımız araştırmalar çerçevesinde Akrilamid ile Kanser ilişkisi çerçevesinde anılan ilk ürünün Kahve olmadığını gördük. Hatta kahvenin uygun koşullarda kavrulmasıyla çok daha az Arkilamid oluştuğunu da söyleyebiliriz. Fakat kahvenin kavrulma tekniği çok önemlidir. Çifte kavrulmuş, Dark Roasted veya French Roast gibi yüksek sıcaklıkta gerçekleşen kavurma seçenekleri kahvenin içeriğindeki Akrilamid düzeyini arttırmaktadır. Bunun yanısıra; bu tabloda da gördüğünüz gibi seçtiğimiz 8 gıdadan en düşük ikincisi Taze Kavrulmuş Kahvedir. Bu tabloda bir yerlerde ise Hazır Çözünebilir Kahveler bulunmaktadır. Marketlerde yaygın olarak karşımıza çıkan işlenmiş çözünebilir hazır kahvelerdeki Akrilamid miktarı, Taze kavrulmuş kahveden kat be kat yüksektir.
🔸Aslında Akrilamid denince aklımıza gelmesi gereken ilk şey; Patates’tir. Ardından da yüksek oranda Karbonhidrat içeren ve yüksek ısıda kızarttığımız ya da kavurduğumuz herşey. Buna ekmek, kuruyemiş ve sebzeler de dahildir. Bu listede ekmek ve kuruyemişler bulunmamaktadır. Bu haliyle, Akrilamid düzeylerinin gördüğümüz örnek miktarlardan az olduğunu kabul edebiliriz.
🔸Bir kısmını sizler için doldurduğumuz bu tabloda Fırında Patates’in seçtiğimiz 8 gıda arasında en alt sırada olduğunu görüyorsunuz. Bu haliyle Akrilamid denince akla gelmesi gereken patatesin aslında pişirme tekniğine bağlı olarak daha sağlıklı bir alternatif olabileceğini de belirtelim. Bu tabloya bakarak en sağlıklı patates pişirme biçiminin Fırında Patates olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat daha da iyisini söyleyelim; Haşlanmış Patates. Kendisi bu listede yok. Çünkü haşlanmış patateste ölçülebilir düzeyde Akrilamid oluşumu gerçekleşmemektedir. Patates cipsi ve Patates kızartmasının ise yerlerini siz tahmin edebilirsiniz.
🔸Gördüğünüz gibi bu tabloda Tam Tahıllı ve Kepekli Kahvaltılık gevrekler de var. Hatta Akrilamid oranları “Kanser uyarısı” verilen kavrulmuş kahvelerden daha yüksektir. Onun hemen üstünde ise, Kekler ve Pastalar yer almaktadır. Nispeten daha az Akrilamid seviyesine sahip bu grubun hemen üzerinde ise, neredeyse iki katından daha fazla Akrilamid içeren gıdalar yer almaktadır Farkındalığı arttırmak adına; sizlerden tahminlerinizi bekliyoruz.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.