Özel Araştırma

Akrilamid Nedir?


Akrilamid, ilk kez 1893 yılında Almanya’da bulunmuş bir kimyasal bileşiktir. 2002’de yapılan bir çalışmada; Karbonhidrattan zengin gıdalarda yapılan kızartma veya fırınlama işlemiyle yüksek miktarda Akrilamid oluştuğuna dikkat çekilmiştir. Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi; Akrilamid‘i 2A Grubu yani “İnsanlar için olası Kanserojen” olarak tanımlanmıştır.

🔸Akrilamid hiçbir besinde doğal olarak bulunmamaktadır. Akrilamidin oluşum mekanizmasına bakıldığında; karşımıza ilk çıkan etken ısıdır. Öyle ki, 120 C civarında başlayan Akrilamid oluşumu, 180 C’de maksimum seviyeye çıkmaktadır. O zaman diyebiliriz ki, Akrilamid’i oluşturan etkenlerin başında insanlar vardır. Yani Akrilamid gıdaların bizzat insanlar tarafından işlenmesi sürecinde ortaya çıkmaktadır. Bu bakış açısıyla Akrilamid’in kanser ile ilişkisi ve son yıllarda artan kanser vakaları bir bütün olarak düşünüldüğünde ortaya anlamlı bir bağ çıkmaktadır. Bunun yanısıra Akrilamid’in sinir sistemi üzerinde de toksik etkileri olduğu ortaya konmuştur.
🔸Peki kanserojen olduğu konusunda şüpheye yer olmayan Akrilamid hangi gıdalarda yoğun olarak karşımıza çıkmaktadır? Bildiğiniz üzere son günlerde birçok gazetede ve sosyal medya hesabında Starbucks ile Kanser başlığı altında alınan bir yerel mahkeme kararı konuşulmaktadır. Bu kararla ilgili bağımsız araştırmamız sonrasında fikirlerimizi #Blog sayfamızda sizlerle bugün paylaşmıştık. Yaptığımız incelemede açıkça gördük ki, eğer Akrilamid ile Kanser bağlantısını konuşmamız gerekiyorsa, bunları Kaliforniya’daki bir yerel mahkemenin kararı üzerinden veya tek bir kahve markası üzerinden konuşmamalıyız. Bunu birçok faydası olan kahve üzerinden de konuşmamalıyız. Bunu açık ve net olarak Akrilamid’in çok daha yoğun olarak bulunduğu gıdalar üzerinden konuşmalıyız.
🔸Bu paylaşımı da oluştururken bu temelde düşündüğümüzü ve sizlere popüler haberleri kopyala yapıştır yapmak yerine, gerçekten zararlı olan gıdalarla ilgili bilgilendirmeyi hedeflediğimizi belirtelim. Bir sonraki paylaşımda sizlerle çok çarpıcı bir tablo paylaşacağız ve Akrilamid ile Kanser ilişkisini aslında hangi gıdalarda konuşmalıyız, ona dikkat çekeceğiz. #NeYediğiniziBilin



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri