Özel Araştırma

Akrilamid Nedir? Hangi Gıdalarda Bulunuyor?


Akrilamid, ilk kez 1893 yılında Almanya’da bulunmuş bir kimyasal bileşiktir. 2002’de yapılan bir çalışmada; Karbonhidrattan zengin gıdalarda yapılan kızartma veya fırınlama işlemiyle yüksek miktarda Akrilamid oluştuğuna dikkat çekilmiştir. Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi; Akrilamid‘i 2A Grubu yani “İnsanlar için olası Kanserojen” olarak tanımlanmıştır. Akrilamid hiçbir besinde doğal olarak bulunmamaktadır. Akrilamidin oluşum mekanizmasına bakıldığında; karşımıza ilk çıkan etken ısıdır. Öyle ki, 120 santigrat derece civarında başlayan Akrilamid oluşumu, 180 santigrat derecede maksimum seviyeye çıkmaktadır. O zaman diyebiliriz ki, Akrilamid’i oluşturan etkenlerin başında insanlar vardır. Yani Akrilamid gıdaların bizzat insanlar tarafından işlenmesi sürecinde ortaya çıkmaktadır. Bu bakış açısıyla Akrilamid’in kanser ile ilişkisi ve son yıllarda artan kanser vakaları bir bütün olarak düşünüldüğünde ortaya anlamlı bir bağ çıkmaktadır. Bunun yanısıra Akrilamid’in sinir sistemi üzerinde de toksik etkileri olduğu ortaya konmuştur.

Peki kanserojen olduğu konusunda şüpheye yer olmayan Akrilamid hangi gıdalarda yoğun olarak karşımıza çıkmaktadır? Bildiğiniz üzere son günlerde birçok gazetede ve sosyal medya hesabında Starbucks ile Kanser başlığı altında alınan bir yerel mahkeme kararı konuşulmaktadır. Bu kararla ilgili bağımsız araştırmamız sonrasında fikirlerimizi #Blog sayfamızda sizlerle bugün paylaşmıştık. Yaptığımız incelemede açıkça gördük ki, eğer Akrilamid ile Kanser bağlantısını konuşmamız gerekiyorsa, bunları Kaliforniya’daki bir yerel mahkemenin kararı üzerinden veya tek bir kahve markası üzerinden konuşmamalıyız. Bunu birçok faydası olan kahve üzerinden de konuşmamalıyız. Bunu açık ve net olarak Akrilamid’in çok daha yoğun olarak bulunduğu gıdalar üzerinden konuşmalıyız.

Lütfen bu paylaşımı, bu ülkenin geleceği olan çocuklar başta olmak üzere tüm sevdikleriniz için sonuna kadar okuyunuz. İngiltere’de yapılan bilimsel bir araştırmadan baz alarak sunduğumuz bu tablodan anlaşılan şudur ki; ilk 4 sıradaki yiyecek ve içecekleri tüketimimizi gözden geçirmemiz, sağlıklı bir yaşam sürmemiz adına önem arz etmektedir.

Kahveye “Kanser yapar” uyarısı konmasına hükmeden mahkeme kararının dayanağı olan Akrilamid maddesini anlatmıştık. Bu maddenin kahveye oranla çok daha yüksek oranda bulunduğu gıdaları şimdi sizlere aktarıyoruz. Görüyoruz ki; bu maddenin bulunduğu gıdalar; bizlerin evlerinde, çocuklarımızın ellerinde ve hepimizin hayatının bir parçası olmuş durumdadır. Görsellere göz attıysanız bizlerin birkaç gün önce yaşadığı şaşkınlığı şu anda yaşıyorsunuz demektir.

Patates cipsi kg’da 1438 mcg. Maksimum değer ile ilk sıradadır. “Kahveye Kanser uyarısı!” diyerek ayağa kalkan dünya medyası, onun 4 katına yakın oranda Akrilamid içeren Patates Cipsleri için hiçbir zaman böyle bir tepki vermemiştir. Bugün çocuklarımızın ellerinden düşürmediği, daha çok yesinler diye Aroma arttırıcılarla, Monosodyum Glutamatla adeta bağımlılık seviyesinde vazgeçemedikleri cipslere hangi yerel mahkeme, hangi ulusal basın ya da hangi dünya medyası ne zaman Kanser uyarısı yapmayı düşünmektedir?

Diğer yandan, Akrimalid’in en yüksek konsantrasyonda görüldüğü gıdalardan Patates kızartması, tüm dünyada bugün tüm fast-food restoranlarının menülerinin vazgeçilmezidir. Ülkemizde geleneksel yemeklerimizden dönerin, kahvaltılarımızın, çocuklarımızın, hayatımızın bir parçası haline gelmiş, getirilmiştir.

Çocuklarla özdeşleşmiş Gofretler, çay saati denince akla gelen bisküviler “Kanser uyarısı” konması öngörülen Kahveden tam 3,5 kat fazla Akrilamid içermektedir. Hazır kahveler, taze kavrulmuş kahveye oranla 2 kat Akrilamid içermektedir. Kahvaltılık gevrek adıyla kahvaltı kültürümüze giren Tam Tahıllı ve Kepekli gevrekler “Kanser Uyarısı” verilen kavrulmuş kahveden daha yüksek Akrilamid içermektedir. Akrilamid, doğada bulunmuyor demiştik. Bunu birileri yaptı. Birileri yaptı ve tüm dünyaya bir kültür olarak sattılar. Biz de yiyoruz. #NeYediğiniziBilin

Kaynaklar:
https://www.food.gov.uk/science/research/chemical-safety-research/pc-research/fs102075 https://www.food.gov.uk/sites/default/files/fs102075report2016.pdf
https://www.food.gov.uk/sites/default/files/FS241002-summary.pdf



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri