Gündem Özel

Kıyafet Mağazaları ve Kitapçılarda ortaya çıkan Çocuk İstismarına karşı BİMER’e şikayette bulunduk!


Sayın Yetkili, Son zamanlar çok sıklıkla görülmeye başlanan bir gelişme üzerine bu şikayeti gerçekleştirmekteyim. Dünyada son dönemlerde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, Mısır şurubu insan sağlığı üzerinde kısa, orta ve uzun vadede birçok sağlık problemine yol açmaktadır. Mısır şurubunun çocuklar üzerinde ise çok daha ciddi ve kalıcı etkileri olmaktadır. Bu durum ülkemizde de son dönemlerde birçok tartışmaya konu olmuş ve en son Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili bir rapor yayınlamıştır. Mısır şurubu ve İlave rafine şekerin yüksek oranda tüketiminin çocuk sağlığı ve kamu sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendiren bu rapor neticesinde en son RTÜK tarafından Kırmızı etiket ile belirtilen ürünlerin “Çocuk programlarının başında, ortasında ve sonunda” reklamı yasaklanmıştır. Bu da bu ürünlerle ilgili çocuklara yönelik hiçbir reklamın yapılmaması gereğini açıkça ortaya koyan emsal bir karar niteliğindedir. Fakat son dönemlerde internet mecralarının yanısıra, giyim mağazaları, kitapevleri ve gıda ile direk ilişkisi olmayan alışveriş mekanlarında özellikle çocuk ürünlerinin olduğu bölümlerde ve kasalarda yüksek oranda mısır şurubu ve ilave rafine şeker içeren gıdalara yer verilmektedir. Bunun en son örneği Boyner ve Defacto mağazalarında yaşanmaktadır.

Bu mağazalar kasa önlerinde, kıyafet reyonlarında ve hatta kasalarda HARİBO marka jelibon satışı gerçekleştirmektedir. Şikayetin temelini oluşturan ve tarafınızca kesinlikle bir denetleme getirilmesi gereken en son örnek ise, Boyner mağazalarında Çocuk ayakkabı reyonunda, ayakkabıların hemen yanına çocukların kolaylıkla alabileceği seviyede konulmuş yine aynı marka jelibonlardır. Bu jelibonların orada olması çocukları bu ürünleri almaya direk olarak teşvik etmekte, ebeveynleri çaresiz bırakmaktadır. Bu ve buna benzer uygulamalar ülkemizin geleceği ve teminatı olan çocuklarımızın sağlığına açıkça kast etmektir. Bu, ülkemizin bundan 5 ila 10 yıl sonra sağlıksız nesillere sahip olmasının yanısıra yüksek bütçeli sağlık harcamalarıyla karşı karşıya kalması demektir.

Bu haliyle çoğunluğu yabancı menşeili şirketler tarafından üretilen bu ürünlerin 3-5 kuruş kazanmak uğruna mağazalarda bu şekilde satılmasının bir an önce durdurulması elzemdir. Çocuklarımızı korumak devletin bir görevi olduğu kadar sorumluluk ve sağduyu sahibi firmaların da kamu görevidir. Bu doğrultuda bu ve buna benzer uygulamaları yapan tüm firmalar ve kurumlar hakkında gerekli denetimlerin gerçekleştirilmesi, bu satışların çocuklar başta olmak üzere kamu sağlığına etkilerinin Sağlık Bakanlığı’nın ilgili raporları dahilinde değerlendirilmesi ve bu uygulama yerine mağazaların çocuk reyonlarında meyve satışı veya kuru meyve satışının özendirilmesi ve hatta zorunlu kılınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etmekteyim. Bu ve buna benzer firmaları sizlere iki çocuk babası ve 350 bine yakın takipçisi olan bir Gıda Sosyal Medya hesabı yöneticisi olarak şikayet etmekteyim. Lütfen bunun gereğini yapınız. Çocuklara yapılan bu tacizleri, istismarları ve sağlıklı beslenmeye karşı savaşı durdurunuz, kanunlara ve Bakanlık raporlarına karşı görmezden gelinen bu tavırlara gerekli cevabı veriniz.

Saygılarımızla,
Musa Özsoy
T.C. Vatandaşı



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri