Gıda Uyarısı

Kuru Kayısıda çok yüksek miktarda Sülfit tespit edildi.


Bir süre önce Kuru Kayısı’daki Kükürt konusuna dikkat çekmiştik. Öyle ki, kurutma adı altında; “İslim odası” denilen odalara kapatılarak sülfit içeren bileşiğin yakılması yani diğer deyişle kükürtlenmesi yöntemiyle piyasada çok yaygın olarak satılan sarı renkli kuru kayısılar üretiliyor. Bunun yanısıra Günkurusu denilen kayısılar ise doğal haliyle güneşte kurutuluyor. Tabi bu yöntem doğal olmasının yanısıra uzun sürüyor ve takdir edersiniz ki Gıda endüstrisinin boş geçirecek tek bir saniyesi yok.

🚨#GıdaUyarısı Bugün tarihli RASFF uyarısına göre; 28.09.2017 tarihinde Türkiye’den İtalya’ya gönderilen Kuru Kayısılarda olması gereken düzeyin çok üstünde Sülfit maddesine rastlanmıştır. Gümrükte yapılan analizler sonucunda ürünler İtalya’ya kabul edilmemiştir. Ürünlerdeki Sülfit oranı 2401 mg./kg. yani başka bir deyişle 2,4 gr./kg olarak tespit edilmiştir.

📌Kayısılarda Kükürtleme işleminin yapılmasının bir diğer sebebi ise çok ilginçtir; Rengini korumak. Gıda Endüstrisi’nin vazgeçemediği olgulardan biri olan parlaklık, renk, koku, aroma vb. etkenlerin birini burada da görebilmekteyiz. Öyle ki, az önce bahsettiğimiz doğal yöntemlerle kurutulan kayısı bildiğiniz üzere koyulaşmaktadır. Fakat Gıda Endüstrisi buna da çözüm bulmuş ve Kükürtleme yöntemini geliştirmiştir. Bunun yanısıra, Sülfit formundaki kükürt, özellikle laktik asit bakterilerinin ve küflerin gıdalarda gelişimini önleyen bir maddedir.

📌Burada kritik olan kısım şudur ki, Kükürt Dioksit’in günlük alınabilir düzeyi 0,7 mg/kg/gün şeklinde belirlenmiştir. Bu da 60 kg. ağırlığındaki bir bireyin günlük olarak en fazla 42 mg. Kükürtdioksiti bünyesine alabileceğini gösterir. Burası çok önemli; 2000 mg./kg. Kükürtdioksit içeren ortalama 3 tane kayısının tüketilmesiyle bu değere ulaşılmaktadır.Yani Avrupa Birliği’nin kapılarından geri çevirdiği kg.’da 2400 mg. Sülfit içeren bu kayısıdan 3 tane tükettiğinizde kritik sınırı aşıyorsunuz. Bu mantıkla, Avrupa Birliği maksimum Sülfit oranını 800 mg/kg. olarak belirlemiştir. Ülkemizden İtalya’ya ihraç edilmek istenen bu kayısılarda sülfit oranı maksimum değerin 3 katına ulaşmıştır. Bu sebeple Avrupa Birliği bu ürünü sınırlarına kabul etmemiştir. #NeYediğiniziBilin



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri