Gündem Özel

Üniversite öğrencisi yediği tavuklu pilavdan zehirlenerek hayatını kaybetti


Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğrenim gören Hayrettin Ömeroğlu, dün akşam kusma ve bulantı şikayetiyle Kocaeli Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Şehir merkezinde bulunan bir restoranda tavuklu pilav yediğini söyleyen Ömeroğlu, serum tedavisi uygulandıktan sonra taburcu edildi. Ömeroğlu birkaç saat sonra tekrar fenalaşınca arkadaşları 01:30 sıralarında 112 Acil Servisi çağırarak yardım istedi. Eve gelen sağlık ekibi, Ömeroğlu’nu hastaneye götürürken yolda kalbi durdu. Kocaeli Devlet Hastanesi’ne getirilen Ömeroğlu yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, hastanın gıda zehirlenmesi şikayetiyle hastaneye geldiğini ve yapılan tüm müdahalelerin bu yönde olduğunu, hastanın kendini iyi hissettiğini söylemesi üzerine taburcu edildiğini ancak bir kez daha evinde rahatsızlanarak geldiğinde ise kurtarılamadığını belirtti.

🔸İlk olarak 26 yaşındaki genç kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Ortada bir cinayet var dersek aslında yanlış olmaz. Çoğu zaman bu ifadelerimiz ve yaklaşımımız çok sert gibi gözükse de işte gıdalar bu ve buna benzer sonuçlar doğurabiliyor. Ülkemizde son yıllarda yüzlerce kez tavuk zehirlenmesi vakası yaşandı.
🔸Peki nasıl oluyor? Besin zehirlenmelerinin temelde 3 sebebi var, Bakteri, virüs ve parazitlere bağlı olanlar, Bakteri enterotoksinlerine bağlı olanlar ve Kimyasal maddelere bağlı olanlar. Enterotoksin denen şey aslında bazı bakteriler tarafından meydana getirilen ve bağırsakta etki yapan bir tür zehirdir. Dolayısıyla temelde besin zehirlenmelerine Bakteriler, Virüsler, Parazitler veya Kimyasal maddeler yol açar diyebiliriz. Tavuk ise en kolay bakteri üreyen ve gıda zehirlenmelerinde en çok rastlanan Salmonella bakterisini bünyesinde çokça barındırmaya yatkın bir besindir. Tavukta Salmonella haricinde Campylobacter, C.perfringers, S.aureus gibi bakteriler ve bakteri enterotoksinleri bulunabiliyor. Bu ve buna benzer bakteriler ise tavuk gibi hassas bir besinde 8 ila 60 derece aralığında çoğalabiliyor. Bu haliyle soğuk zincirin önemi, pişirilen tavuğun hemen tüketilmesi, bekletilmiş tavuğun kesinlikle tüketilmemesi önem kazanıyor. #NeYediğiniziBilin



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri