Özel Araştırma

Yumurtaların Soğuk Zincir dışında satılması hakkında Önemli Bilgilendirme


Yumurta konusunda çokça sorulan sorulardan birine yanıt vermek adına gerek mevzuata gerekse mevcut uygulamalara bakacağız; Yumurtalar neden soğuk dolaplarda satılmıyor? Bu konuda mevzuat hükümleri gayet net fakat ne kadar doğru olduğu tartışmalıdır. Öyle ki, mevzuata göre yumurtalar, yumurtlama tarihinden itibaren 18 güne kadar soğuk zincirde tutulmak zorunda değildir. Peki bunu nasıl anlayacağız? Aslında çok basit; Buzdolabı dışında tutulan yumurtanın paketinden yumurtlama tarihine bakacaksınız ve ona 18 gün ekleyeceksiniz. Eğer bu tarih bulunduğunuz tarihte değilse ya da bu tarihi geçmediyse bu yumurta mevzuata uygun satılmaktadır. Fakat burada ciddi bir sorun karşımıza çıkıyor!

O da şudur ki; aynı mevzuat yumurtalarda yumurtlama tarihini belirtme zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Yani bu şu demektir ki, markette dolap dışında satılan yumurtanın mevzuata uygun olarak satılıp satılmadığını Yumurtlama tarihine göre anlama şansınız kalmamaktadır. Bu maddenin birçok riski var maalesef. Öyle ki, yumurtalardaki son tüketim tarihi aslında yumurtlama tarihine göre verilmektedir. Bu da yine mevzuatın kabul ettiği ölçüde 28 gündür. Fakat aynı mevzuat nedense yumurtlama tarihini zorunlu kılmamakta, sadece paket üzerinde son tüketim tarihini zorunlu kılmaktadır. Bu haliyle de tek tek yumurtaların üzerinde son tüketim tarihi yer almadığı için de tüketilen yumurtanın aslında gerçekten 28 günlük süreyi geçip geçmediğini anlamak mümkün değildir.

Daha net tabirle, aslında tüketicinin lehine düzenlenmesi ve kamu sağlığını tesis etmesi gereken mevzuatın net olarak bu görevini yerine getirmediği anlaşılmaktadır. Tüketilen en hassas ve en temel gıdalardan biri olan yumurtada bu belirsizlik olası kamu sağlığı tehditlerine kapı aralamaktadır. Konuya bir de diğer yandan bakalım; Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği 12. maddenin (f) bendinde “A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılır” ifadeleri yer almaktadır. Bu haliyle de halihazırda yumurtlama tarihi bilinmeyen yumurtaların 21 günlük süresi nasıl hesaplanacaktır? Bu da maalesef belli değildir.

Peki… Yumurtlama tarihi bulunmayan ve üzerinde de tek tek son tüketim tarihleri basılmayan bu yumurtaların uygun şartlarda depolanıp depolanmadığını nasıl anlayacağız? Paketlerdeki son tüketim tarihlerinin doğru olarak basıldığı kanaatinden yola çıkarak en basit yol şudur; Yumurtanın son tüketim tarihinden 10 gün önceye gideceksiniz. Eğer ulaştığınız tarih, bulunduğunuz tarihten sonraki bir tarihse; o yumurtanın soğuk zincir dışında satışı mevzuata uygundur. Fakat, eğer bu tarih bulunduğunuz tarihten önce ise, bu yumurtalar soğuk zincirde satılmalıdır. #NeYediğiniziBilin



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri