Geçtiğimiz haftalarda İskenderun Limanına demirleyen İthal Angus gemisi 5 günlük tahliye işleminin ardından 20 bine yakın Angus’u ülkemize bırakarak ülkemizden ayrılmıştı. Ondan önce de onlarca kez ülkemiz limanlarına gelen Büyükbaş hayvan gemileri binlerce ton hayvan getirmişti. Bu hayvanların bir kısmı Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilirken, bir kısmı da özel işletmeler tarafından ithal ediliyor. Fakat bu etlerin hangi işletmeler tarafından ithal edildiği, ülkemize girdikten sonra nerelere gönderildiği ve hangi marka adıyla ya da hangi işletmede tüketiciye sunulduğu ise bilinmiyor.
🔸Bunu bilmenin tek yolu olan Menşei bilgisi ise bir süredir tüketiciye sürekli tek bir ülke adı veriyor; Türkiye. Şu anda ucuz et satan tüm marketlerde olduğu gibi Et ve Süt Kurumu mağazalarının tamamında satılan etlerin Menşei olarak Türkiye gözüküyor. Bu durum açık ve net olarak gösteriyor ki, ithal edilen hayvanların menşei bilgisi tüketiciye doğru yansıtılmıyor. Oysa ki Gümrük Kanunu 18. Maddesi 1. fıkrası açık ve net olarak şunu söylüyor; “Tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya, o ülke menşelidir” Aynı maddenin bir sonraki fıkrasının (c) bendinde ise; “Tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya ifadesinden; O ülkede doğan ve yetiştirilen canlı hayvanlar anlaşılır” deniliyor. Yani bir canlı hayvan Örneğin; Uruguay’dan geldiyse bu hayvanın Menşei net olarak Uruguay’dır.
🔸Bu duruma bir de farklı bir açıdan bakmak gerekirse; bu ürünlerin gerçekten Türkiye Menşeili olduğunu bir an düşünsek bile – ki ucuz etlerin yerli et olmadığını bakanlık açıklamalarıyla net olarak biliyoruz – o zaman aklımıza bambaşka bir soru daha geliyor. Eğer tüm bu etler yerliyse, o zaman ithal edilen binlerce ton İthal hayvan eti nerede ve nasıl tüketiciyle buluşuyor? Tüm bu soruların cevapları aslında bir Türk vatandaşı ve tüketici olarak hepimizin bilmesi gereken ve hepimize alenen açıklanması gereken bir bilgidir. #NeYediğiniziBilin
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.