Dünkü paylaşımda dikkat çektiğimiz E300: Askorbik Asit ile ilgili çok sayıda yorum ve DM okuduk. İlk olarak bazı kişilerin yine gazabına uğradığımızı söyleyelim. Kimyasalları savunanlar, sağlığa hiçbir zararından bahsetmemişsiniz diyenler, insanları galeyana getiriyorsunuz gibi iddialarda bulunanlar. Baştan söylemek gerekir ki, biz sadece ve sadece bir tüketici olarak gıdalarla ilgili daha önce dikkat çekilmemiş birçok farklı detaya dikkat çektik ve çekmeye de devam edeceğiz. Uzmanlar ise bunların doğrularını halka anlatmakla, tezleriyle, çalışmalarıyla, makaleleriyle halkı aydınlatmakla mükelleftir. Biz kimseye çamur atmıyoruz, olmayan bir şeyi söylemiyoruz. Birçok uzmanın danışmanlık karşılığı verdiği ya da halka hiç anlatılmayan konularda önemli dosyalar hazırlamaya ve özel araştırmalar yapmaya devam ediyoruz. Sizlere sunduğumuz araştırma ve incelemeleri yaparken öneride bulunmadığımız gibi hiçbir ürünü sağlıklı ya da sağlıksız gibi kategorilere de ayırmıyoruz. Bu sebeple, E300 açıklamasını yaparken de sağlıklı ya da sağlıksız ayrımı yapmıyoruz. Bunun sağlıklı olduğunu iddia edenler iddialarını belgelerle bilgilerle aktarabilirler. Tabi bunu yapmaya niyetleri varsa. Burada tek bir kriteri sizlere aktardık; Doğal vitamin ancak doğada vardır dedik. Bu da konuyu herkesin kendi çerçevesinde değerlendirmek adına bir temel bakış açısı olabilir diye düşünüyoruz. Gelelim konunun detaylarına;
🔸Bugün eczanelerde gıda takviyesi olarak satılan vitamin haplarındaki vitamin oranlarıyla ilgili bir anket düzenlemiştik. Anketimize 17 bin kişilik bir katılım oldu. Katılımcıların %54’ü yani 9 bin kişiden fazlası tek bir C vitamini tabletinde günlük C vitamini ihtiyacının %12,5 kadarı var dedi. Kalan 8 bine yakın katılımcı ise tabletlerde günlük ihtiyacın %1250 kadarı bulunuyor yanıtını verdi. İncelediğimiz bu tablette 1000 mg. C vitamini bulunuyor. Yani günlük ihtiyacın tam %1250 kadarı.
🔸Dediğimiz gibi bu konunun sağlık ya da sağlıksızlık boyutunu tartışmıyoruz. C vitamininin yetişkinler için günlük üst limitinin 2000 mg. Olduğunu biliyoruz. İhtiyaç duyulan ise – özel durumlar hariç – yetişkin bir birey için 90 mg.’dır. Bu da dün yayınladığımız gibi tek bir orta boy portakaldan karşılanabiliyor. Peki yüksek doza yakın oranda tüketilen C vitamini vücutta ne işe yarıyor? Düzenli kullanıldığında uzun vadede kanser dahil birçok hastalığa karşı kalkan olduğuna ilişkin bilimsel çalışmalar olsa da, bu vitaminin fazlasının vücuttan atıldığını biliyoruz.
🔸Örnek olarak incelediğimiz Solgar C vitamini içeriğinde 90 adet tablet bulunan Menşei: Amerika Birleşik Devletleri olan bir Takviye edici gıdadır. Bu ürün bir ilaç değildir. Ürünün içeriğine bakıldığında indirgenmiş Askorbik asitin yanı sıra Hacim Arttırıcı, Topaklanmayı Önleyici, Stabilizör, Parlatıcı gibi farklı katkı maddeleri olduğunu görüyoruz. Fakat en can alıcı noktaya şimdi geliyoruz. 1 tek adet tablette tam 1000 mg. C vitamini bulunuyor. Bu da Günlük İhtiyaç duyulan C vitamininin tam tamına %1250’si demektir. Yani başka bir deyişle günlük ihtiyaç duyacağınız C vitamininin 12,5 katı tek bir tablette sizlere sunuluyor.
🔸Bu durum sağlıklı mı? Vücuda bir yan etkisi ya da zararı var mı? Açıkça şunu belirtelim, böyle bir zarar tespit edilmiş olsa muhtemelen bu ürünler piyasada olamazdı. Bunun yanı sıra, yaptığımız akademik araştırmalarda bu durumun sağlıksız olduğuna ilişkin bir bilimsel veriye rastlamadık. Fakat başta da dediğim gibi biz konunun sağlıklı ya da sağlıksız olmasını tartışmıyoruz. Biz Gıda Endüstrisinin bizi getirdiği noktaya ve doğallıktan her geçen gün ne kadar uzaklaştığımıza dikkat çekiyoruz. Bu aşamada kendimize şu soruyu soruyoruz; Tek bir portakaldan günlük ihtiyacımı karşılayabilecekken, bunun 13 katını sentetik yollarla üretilmiş ve içine katkı maddeleri eklenmiş bir tabletten neden almalıyım? Bunu her gün düzenli olarak neden yapmalıyım? Bu sorunun cevabı sizleri ikna ediyorsa, tabii ki kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu arada ürünün tek bir kutusunun 62,5 ₺ olduğunu hatırlatalım. #NeYediğiniziBilin
🔎İçindekiler; L-askorbik asit, Hacim arttırıcı (Mikrokristalin Selüloz), Topaklanmayı Önleyici (Yağ asitleri), Stabilizör (Çapraz bağlı selüloz gam), Topaklanmayı Önleyici (Silikon Dioksit), Parlatıcılar (Hidroksipropilmetil Selüloz, Gliserin)
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.