Özel Dosya

Dünyanın En Büyük Tohum Bankası’nın Hikayesi ve Yerli Tohumun yaygınlaşmasının önemi


2008 yılında bir gazetede gördüğüm; “Norveç’te Tohum Bankası” başlıklı haber beni çok etkilemişti. Haberin ayrıntılarında ise; “Norveç hükümeti dünyada büyük bir yıkım yaşandığı takdirde insanlığın devamı için gerekli gıdaya ulaşılabilmesi adına 3 milyon farklı çeşit tohumun bir araya getirildiği Tohum Bankası oluşturdu. Tohum Bankası, yerden 120 metrelik derinlikte, nükleer saldırıya ve okyanus düzeyinin yükselmesine dayanıklı şekilde inşa edildi. Tohum Bankası dünyanın tüm bölgelerinden toplanmış tohumları barındırırken, stoklar gerektiği anda tüm tahıl türlerinin yeniden üretimini sağlamak için yeterli oranda saklanıyor. Dünya Tohum Bankası’nda tohumların canlılığını sağlamak amacıyla, belli aralıklarla bankadaki tohum koleksiyonunun yerine yenisi yerleştiriliyor. Bu bağlamda bankaya her yıl 125 bin örnek konuluyor.” deniyordu.

🔸Tabi haberin içeriği aslında er ya da geç tohumlara muhtaç kalacağımız tezini destekliyor. Burada Norveç hükümetinin “Dünyada olası bir yıkım” karşısında aldığı tedbir aslında çok ama çok anlamlı. Bunun bir benzerini geniş florasıyla bilinen ülkemizde yapmamız büyük bir gerekliliktir. Internet, elektrik, doğalgaz vb. modern yaşamın getirilerinin yanı sıra aslında dünyanın olası bir yıkımı senaryosunda aklımıza gelecek tek şey; “Gıda” olacaktır. Tabi aklımıza kıyamet senaryoları getirmek zorunda değiliz, dünyada her yıl gittikçe artan gıda ihtiyacı ve doğal kaynakların tükenmesi sonucunda özellikle yerli tohuma gitgide daha da muhtaç hale geliyoruz.

🔸Bu kapsamda bundan birkaç hafta önce şu stand dikkatimi çekmiş ve haber aklıma gelmişti. Standda; Maydanozdan Dereotuna, Fesleğenden Reyhana, Biberden Patlıcan’a kadar uzanan geniş bir yelpazede tohumlar satılıyordu. Sebze yetiştirme seti adı altında paketlenmiş olan bu tohumlar 4 yıl dayanabiliyor. Ayrıca, içinde gübreleri ve ekim kılavuzlarıyla birlikte satılıyor. Tabi vurgulamak istediğimiz en kritik nokta şu ki, bu tohumların Anadolu’da yıllardır ekilip ürün alınan tamamen Yerli tohumlar olması. Yanında solucan gübresiyle satılması da ayrıca ilgi çekici. Böylelikle ekim sonrasnda herhangi bir kimyasal ilaca veya gübreye ihtiyaç duymuyorsunuz. Biz birkaç tane aldık, ama ekmeye kıyamadık. Şimdilik Tohum Bankamızda biraz bekletip, uygun bir zamanda ekeceğiz. #NeYediğiniziBilin



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri