Özel Araştırma

Meşrubatlarda ve meyveli içeceklerde etiketlerde “S” ve “F” harfleri ne anlama geliyor?


Market raflarında artık meyve suyu olduğu sanılan pek çok farklı meyve nektarı ve meyveli içecek yer alıyor. %100 meyve sularının bile içeriğinde aroma vericiler, tatlandırıcılar ya da çeşitli katkı maddeleri yer alıyorken, meyve nektarlarında ve meyveli içeceklerde ilave şekerler de bulunuyor. %100 meyve suları haricinde, meyve nektarları, meyveli içecekler ve hatta gazlı meşrubatlarda yer alan “S” ve “F” kodları ise ürünlerde kullanılan şekerin türünü bize şifreli bir kodla beyan ediyor. Türk Gıda Kodeksi’nden gelen bu uygulamayla tüketici eğer bilinçliyse ne içtiğini biliyor. Bunun daha net olarak beyan edilmesinden yana olduğumuzu beyan ederek, bu kodların ne anlama geldiğini açıklayacağız.

İlk olarak meyve suyu, meyve nektarı ve meyveli içecek ayrımından bahsedelim. Türk Gıda Kodeksi’ne göre bir meyve suyunda %100 oranında meyve içeren konsantre bulunuyorsa ya da o meyve suyu sıkılmış taze meyve suyuysa yasal ismiyle de “meyve suyu” olarak adlandırılıyor. Eğer, o üründeki konsantrede yer alan meyve oranı %25 ve üzerindeyse o ürün meyve nektarı olarak, meyve oranı %10 ila %25 aralığındaysa meyveli içecek olarak adlandırılıyor. Özellikle meyve nektarlarında ve meyveli içeceklerde yüksek oranda şeker ya da glikoz-fruktoz şurubu ilavesi yer alabiliyor. Üründe sofra şekeri mi yoksa glikoz fruktoz şurubu ilavesi mi olduğu ise kapaklarda ya da ambalajlarda bulunan “S” veya “F” koduyla anlaşılıyor. “S” kodu bulunan üründe Sofra şekeri, “F” kodu bulunan üründe ise Glikoz-fruktoz şurubu olduğunu anlayabiliyoruz.

Aynı uygulama kola, gazoz veya benzeri meşrubatlarda ve gazlı içeceklerde de karşımıza çıkıyor. Buna göre bir üründe sofra şekeri bulunuyorsa “S” harfi, glikoz-fruktoz şurubu bulunuyorsa “F” harfiyle beyan ediliyor. Kolalarda ya da meşrubatlarda tatlandırıcı içeren Zero vb. ürünlerde herhangi bir şeker ilavesi yer almadığından bu ibarelere rastlanmazken, şeker ilaveli ürünlerde sofra şekeri mi yoksa nişasta bazlı şeker mi kullanıldığı bu ifadelerle anlaşılıyor. Buna göre: aynı rafta, aynı ambalaja sahip ve aynı fiyata satılan ürünlerin birinde daha az maliyetli glikoz-fruktoz şurubu bulunabiliyor. Siz illa ki bu ürünlerden birini alacaksanız, sofra şekeri olanları tercih etmek için bu basit ama önemli farkındalığa sahip olmalısınız. #NeİçtiğiniziBilin



Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri