Gündem Özel

Tahılların anası: Kinoa’nın Bitlis’te ilk kez hasadı gerçekleştirildi.


Genelde bu ve buna benzer haberleri Dünya Turu kapsamında vermekteyiz fakat bu sefer Anadolu’dan bildiriyoruz. Anavatanı Güney Amerika olan Kinoa’nın Bitlis’in Tatvan ilçesinde ilk kez hasadı yapıldı.

🔸Ulusal basında yer aldığı haliyle; “Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü köyünde Cebrail Yalçınkaya tarafından 22 dekarlık alanda ekimi yapılan kinoanın ilk hasadı gerçekleştirildi. İlk hasattan beklenenin üzerinde verim alındı. Tatvan Tarım ve Orman Müdürü Ali Kurban; “İlk deneme üründen Türkiye ortalaması üzerinde bir verim alındığını” belirtti. Kurban; “Son zamanlarda sosyal medyada ve diyet listelerinde adı sıkça geçen, NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan ve daha çok astronot besini olarak bilinen kinoa bitkisinin ilçemizdeki ilk deneme ekiminin hasadını gerçekleştirdik. İlk etapta 50 dekarlık alanda ekmiş olduğumuz deneme ürünü oldukça olumlu sonuçlar verdi. Kinoa bitkisinin pazarıyla alakalı firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu görüşmelerimiz olumlu sonuçlanırsa diğer çiftçilerimizle de görüşüp daha fazla alanda ekim yaptırmayı düşünüyoruz. Çiftçilerimiz için kazançlı bir ürün olmasını diliyorum.” dedi.
🔸Tatvan’da ilk deneme kinoa ekimini yapan Çiftçi Cebrail Yalçınkaya, önümüzdeki yıl daha geniş bir alanda kinoa yetiştireceğini belirtti. Kinoa’nın buğdaya alternatif bir ürün olduğunu belirten Yalçınkaya, “Bu yıl ilk kez Kinoa bitkisinin ekimini gerçekleştirdik. İlk denememizde 4 tona yakın kinoa elde ettik. Önümüzdeki yıllarda kinoa bitkisinin sulu ekimini yapmayı planlıyorum. Gelecek sene için tecrübelerimiz oldu. Daha da genişleterek ekime devam etmeyi düşünüyorum” diye konuştu.
🔸Kinoa, bilimsel adı Chenopodium quinoa olan tek yıllık bir bitki olup, son yıllarda insan ve hayvan beslenmesinde üzerinde yoğun çalışmalar yapılan glütensiz bir türdür. Bu özelliğiyle Gluten hassasiyeti yaşayanlar için buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllara önemli bir alternatiftir. Anavatanı oldukça soğuk ve yüksek platolara sahip olan Güney Amerika’nın And bölgesidir. Bu bölgede özellikle Kolombiya, Arjantin, Peru, Bolivya, Şili ve Ekvador’da ekimi yapılmaktadır. Bu bölgede eski medeniyetlerden Aztek ve İnkaların temel besin maddesini oluşturmuş ve tahılların anası olarak isimlendirilmiştir.
Kinoa, besin değerleri açısından da dikkat çekici bir bitkidir. İnsan beslenmesinde önemli yeri olan protein, lif, esansiyel yağ asitleri, mineraller, vitaminler ve biyoaktif bileşenlerce zengindir. 100 gr. Kinoa’da 6,1 gr. Yağ bulunurken, bu yağın 3,3 gramı yani yarısından fazlası Doymamış Çoklu Yağ asididir. Kinoa’nın 100 gramında bulunan Doymuş yağ oranı sadece 0,7 gr.’dır. Buna ilave olarak Kinoa yüksek oranda E vitamini, Tiamin, B6 vitamini ve Folat içermektedir. Öyle ki, 100 gr. Kinoa günlük Folat ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılamaktadır. Aynı zamanda, Magnezyum, Manganez, Fosfor ve Demir açısından da son derece zengin bir içeriğe sahiptir.
🔸100 gr. Kinoa’da 368 kcal enerji bulunurken, bu enerjinin %15’i Protein kaynaklıdır. Ürünün 100 gr.’da içerdiği 57,2 gr. Karbonhidrat’ın 52,2 gramı Nişastadır. Lif oranı ise 100 gr.’da 7 gramdır. Bu da ürünün Karbonhidrat ve Lif oranı açısından değerlendirildiğinde kan şekerini dengede tutucu özellikte olduğunu göstermektedir. Gerek bu özelliği ve gerekse içerdiği besin öğeleriyle Kinoa’nın acıktırmayı geciktiren etkisinden bahsetmek mümkündür. Ürünün 100 gr.’da 300 mg. Omega-3 ve 2,9 gr. Omega-6 yağ asidi içerdiğini de ayrıca belirtelim. #NeYediğiniziBilin

Kinoa-1
🔎Kinoa Besin Değerleri
👉Enerji 368 kcal
👉Karbonhidrat 57,2 gr.
👉Yağ 6,1 gr.
👉Protein 14,1 gr.
👉Lif 7 gr.
📌Not: Besin Değerleri 100 gr. Kinoa için verilmiştir.



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri