İngiltere’nin Reklam Standartları Kurumu (ASA), sağlığa zararlı ürünleri çocuklara teşvik edici olarak sunmaktan dolayı Kellogg’s ve KFC’nin reklamlarına yasak getirdi. Reklam Standartları Kurumu (ASA) iki firmanın yüksek şekerli ürünlerini çocuklara özendirici bir şekilde sunarak reklam kurallarına aykırı hareket ettiğini açıkladı. ASA, Kellogg’s’un Mr. Bean karakterini çizgi filmleştirerek yapılan Coco Pops reklamının çocukları özendirici etkisi olduğunu ifade ederken, KFC’nin yeni milkshake ürünü tanıtan outdoor reklamının okula yakın olmasını da ayrıca sakıncalı bulduğunu açıkladı.
🔸Bu haber 3 gün önce İngiltere’nin devlet kurumu BBC’de yayınlandı. Ülkemizde giyim mağazaları, kitapevleri ve oyuncakçılarda yüksek mısır şurubu içeren yumuşak şekerlerin satışını konuşurken, bu satışların Sağlık Bakanlığı bilim raporlarına aykırı olduğuna ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ikna etmeye çalışırken, İngiltere’de yüksek şeker içeren ürünlerin çocukları özendirici reklamlarının genel yasak kapsamına alındığını öğreniyoruz. Yine İngiltere’de yüksek şeker içeren milkshake reklamlarının okullara yakın yerlerde bırakın satışını, outdoor reklamlarının bile yasaklandığına tanık oluyoruz.
🔸Bir başka bakış açısıyla, yasaklanan bu ürünlerin ve benzerlerinin Türkiye’de “tahıllı”, “sütlü”, “kalsiyum kaynağı” vb. ifadelerle çocuklara faydalı olduğunu ifade eden reklamlar, tüketiciyi yanıltarak ve alenen kandırarak içerdikleri yüksek şekerden bahsetmemektedir. Yine reklamlarında çizgi film karakterleri kullanarak, “Süper çocuklar”, “Güçlü çocuklar” vb. özendirici ifadelere yer vererek sadece ticari satışlarını arttırmak uğruna çocukların sağlığıyla oynamaktadır. Bizim yaptığımız yayınları ve ifadelerimizi abartılı bulanlar, İngiltere ya da başka bir batı ülkesi bu yaptırımları uyguladığında aksi bir yorumda bulunmuyorlar. Aslında her gelişmiş ülke gibi İngiltere’nin de yaptığı; geleceğinin teminatı olan çocuklarının sağlığını korumak, toplum sağlığını uzun vadede koruyacak tedbirleri alarak ülkenin sağlık harcamalarını altından kalkılamayacak boyutlara gelmesini engellemeye çalışmaktır. Bu ve buna benzer uygulamaların ülkemizde de topyekün bir politika kapsamında değerlendirilmesi ve uygulanması büyük önem taşımaktadır. #NeYediğiniziBilin
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.