Gündem Özel

Yılın ilk 6 ayında A.B.D.’den 72 milyon$ değerinde Badem ithal ettik.


Daha önce yaptığımız paylaşımlarda; İthal et, ithal kuruyemiş ve ithal bakliyat konularına #GıdaDedektifiDünyaTuru etiketiyle dikkat çekmeye çalışmış ve yerli üretimin desteklenmesi yönünde vurgular yapmıştık. Geçtiğimiz haftadan itibaren döviz kurları üzerinden ekonomimize karşı açılan savaş da bu gerekliliği bir kez daha ortaya koydu.

🔸Öyle ki; ülkemize; A.B.D.’den tonlarca pirinç, badem, ceviz ve birçok tarım ürününü ithal ederken bir yandan da boykot çağrıları yapmak çok da çözüm önerisi gibi durmuyor. Sadece teknoloji ürünlerinde yapılacak bir boykotun uzun vadede bize çözüm getirmeyeceğini görmek gerekiyor. Öyle ki, teknolojik ürünlerin yerli bir alternatifi – tam anlamıyla – yokken, tarım ürünlerinde yerli alternatifimiz; verimli toprağımızdır. Temel politikamız, bir daha asla bir ekonomik savaşa boyun eğmeyecek, bir daha asla bir boykota gerek duyulmayacak politikalar üretmek olmalıdır. Bu da kuşkusuz gıdadan başlamalıdır. Öyle ki, bugün Anadolu topraklarında yetişmeyen ürün neredeyse yoktur. Yüzlerce, binlerce çeşit ürünün alternatifleriyle birlikte yetiştirilebildiği topraklardan; önce A.B.D. menşeili tarım ilaçlarını ve tohumları çıkartmak gerekmektedir. Bunun akabinde boykot yapılacaksa, A.B.D. menşeili mısır şurubu ve A.B.D. menşeili bakliyat, kuruyemiş ve pirinç gibi ürünler başta gelebilir.

🔸Bu konuyla ilgili bugün önemli bir açıklama yapıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu; “Bu yılın ilk 6 ayında sadece A.B.D.’den 13 bin 716 ton badem ithal edildiğini ve bunun karşılığında 72 milyon dolar ödendiğini” açıkladı. Sadece ilk 6 aydan bahsediyoruz. Bu rakamın Türkiye tarımı ve Türkiye toprağının verimli hale getirilmesi için harcandığını düşünelim.

🔸Az önce Tarım Bakanı Sn. Bekir Pakdemirli tarafından yapılan açıklamaya göre; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla 1274 projeye 245 milyon TL destek sağlanacağını açıklamıştır. Bu rakam, bugünkü dolar kuru üzerinden hesaplandığında yaklaşık 40 milyon dolar yapmaktadır. Yani A.B.D.’den 6 ayda ithal ettiğimiz bademe ödediğimiz tutar ile tarım ve kırsal kalkınmayı destekleyecek 2500’den fazla projeye destek verilebilmektedir. Bu tutarlara A.B.D. ve diğer ülkelerden ithal edilen bakliyat, kuruyemiş ve diğer gıda ürünlerini de eklediğimizde kısa bir sürede kırsal kalkınmada başarı sağlayacağımızı öngörmek zor olmayacaktır. Yeter ki isteyelim. #BüyükBirAileyiz



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri