Önceki gün Trabzon’un Akçaabat ilçesinde meydana gelen Şarbon vakasını web sitemizden dün itibariyle duyurmuş, söz konusu vakada tüm tahlillerin Negatif çıktığı beyanları üzerine biz de haberi ve haberin tarzını eleştirmiştik. Öncelikle, yetkili makamların yaptığı analiz ve tahlillere güvenerek yaptığımız bu yayındaki ifadelerde gerekli düzenlemeleri yaptığımızı belirterek söze başlayalım.
🔸Bugün Ankara’dan gelen haber, belki de son yılların en büyük gıda skandallarından birini işaret ediyor. Et ve Süt Kurumu’nun kurbanlık hayvan olarak ithal ettiği ve Ankara’nın Gölbaşı ilçesine yakın bir mahallede özel bir çiftlikte yediemin olarak bıraktığı 4 bin büyükbaş hayvandan 50 tanesi telef oldu. Hayvanlardan alınan örnekler bakanlık tarafından incelemeye gönderildi. İncelemenin ardından çiftliğin girişine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Bu mahallede Şarbon hastalığı vardır” tabelası asıldı.
🔸Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre; maske ile çiftlik bölgesinde dolaşan yetkililer de hastalık olduğunu belirterek bölgedeki gazetecileri uzaklaştırdı. Olayla ilgili Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan; kendisinin konuyla ilgili açıklama yetkisinin bulunmadığını belirtti. Haberde; Et ve Süt Kurumu yetkililerin olayla ilgili bilgi vermekten kaçındığı belirtildi.
🔸Geldiğimiz nokta maalesef bu. Aylardır yaptığımız yayınlarda, ülkeye gelen ithal hayvanların sağlıksız koşullarda ve yeterli analizler yapılmadan ülkeye giriş yaptığından defalarca söz ettik. Ülkeye giren her ithal hayvanın menşei bilgisi saklanarak ve Menşei: Türkiye adı altında marketlerde, Et ve Süt Kurumları mağazalarında satıldığını defalarca yazdık. Her ay onlarca ithal hayvan gemisinin limanlarımıza gelerek binlerce hayvanın ülkeye giriş yaptığını, söz konusu girişlerle ilgili gerek Bakanlık ve gerekse Et ve Süt Kurumu tarafından kamuoyuna bilgi verilmediği konusunda uyarılarda bulunduk. Yaptığımız BİMER başvurularında da bu taleplerimiz cevapsız kalmıştı. Özellikle Şarbon Karantinası’nın ortaya çıktığı Brezilya menşelili hayvanlarla ilgili Nada gemisi sürecinden bu yana talep ettiğimiz hiçbir analiz raporu da tarafımıza iletilmemişti, kamuoyuna açıklanmadı.
🔸Ortaya çıkan sonucun sadece bir uyarı niteliğinde olduğuna inanmak istiyoruz. Hayvancılığımızı canlandırmak, ithal hayvan ısrarına son vermek için geç olmadığı kanaatindeyiz. Bakanlığın bu konuyu ciddiye alarak gerekli önlemleri almasının hayati önemini ve ülkeye giriş yapan canlı hayvanların seçilen belirli sayısının değil, tamamının analizden geçirmesi gerekliliğini tekrar vurguluyoruz. #NeYediğiniziBilin
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.