Dün yaptığımız Kızılay Maden Suyu paylaşımı sonrasında bizlere gönderilen bazı DM’lerde “Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inde yapılan maden suyu analizlerinde yüksek oranda nitrite rastlandığı”, “Kızılay marka maden suları hakkında imha kararı verildiği” ve “Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin üç maden suyu markasının ithalatını durdurduğu” yönünde bazı haberleri incelememiz ve sizlere duyurmamız istendi. Gönderdiğiniz linklerdeki haber ve sosyal medya paylaşımlarını inceledik. Ortada büyük bir hata olduğunu öncelikle vurgulamak istiyoruz, bu haberler asılsızdır.
🔸Yaptığımız araştırmalar sonrasında, 2010 yılından itibaren neredeyse her iki yılda bir Kıbrıs gazetelerine ve ardından da Türkiye ulusal basınına taşınan bu haberlerin aslında bundan tam 21 yıl öncesine yani 1997 yılında Hürriyet gazetesinde yayınlanmış bir haber olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla bizlere gönderdiğiniz ve ulusal basında da geçtiğimiz haftalarda yer bulan bu haber güncel olmamakla birlikte bugün itibariyle asılsız olup, doğru bir haber değildir.
🔸Öyle ki, Hürriyet Tüketici Köşesi’nden Erkan Çelebi imzasıyla yapılan araştırmada, 1997 yılında piyasada satılan maden sularını analiz ettiriliyor. Analiz sonrasında bunların 11 tanesinde kanserojen Nitrit maddesi tespit ediliyor. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı Antalya ve Afyon’da nitrit içerdiği tespit edilen Kızılay maden sularının imhasına karar veriyor ve bunun yanısıra 11 ilin valiliklerine tahlil talimatı veriyor. Haberin detaylarında bazı ifadelerin açık ve net olarak Kızılay Maden suyunu hedef aldığını söylemek gerekiyor. Bu haberin bugün itibariyle güncel olmadığını ve asılsız olduğunu bir kez daha vurgulayalım.
🔸1997 yılının Eylül ayında yayınlanan haberde, marka bazlı incelemelerin 2018 yılında ulusal basında kelimesine dahi dokunmadan aynen kopyala yapıştır yapılarak servis edilmesi ise araştırmadan, detaylı incelemeden veya teyit etmeden haber yapmayı bir alışkanlık haline getiren ulusal basınımızın – maalesef – geldiği noktayı gözler önüne sermektedir. İlgili haberlerin Kıbrıs menşeili internet sitelerinden ise bir süre sonra kaldırıldığını söyleyelim.
🔸O dönemde Nitrit konusunun bu denli gündeme gelmesinin sebebi olarak, Sağlık Bakanlığı’nın 1995 yılında yayınladığı bir genelgeye göre, maden suyu ve sodaların Nitrit içermemesi gerektiğini anlıyoruz. Bugün ise mevzuatlarda Maden suyu ve sodaların litresinde 0,1 mg. Nitrite izin veriliyor. Bunun yanısıra, söz konusu asılsız haberler sonrasında Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, bu haberler ile ilgili olarak; “Kızılay Maden Suyu’na bazı çevrelerin kasıtlı olarak karalama kampanyası başlattığını, söz konusu ürün hakkında gerçek dışı iddialar paylaşılıyor. Düzenli olarak testleri yapılan ürünümüzde Nitrit bulunmamaktadır.” İfadelerini kullanmıştır. Türk Kızılayı Genel Merkezi’nden yapılan açıklamanın yanısıra, 29.03.2018 tarihli Analiz Raporu da kamuoyu ile paylaşılmıştır. Analiz raporlarında Nitrit maddesinin “Tespit Edilemediği” açıkça görülmektedir. Raporun tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.