Özel Araştırma

Bir yumurtanın taze ya da bayat olduğunu nasıl anlarsınız?


Bir önceki paylaşımda bir paketten çıkan yumurtaların gramaj sınıflarına göre uygun paketlenmediğinden bahsetmiştik. Bunun yanısıra, bu ambalajlardan çıkan yumurtaların bazılarının tazeyken, bazılarının bayat olduğunu söylemiştik. Aynı pakette yer alan yumurtaların Yumurtlama tarihlerinin de aynı olması beklenir. Mevzuatta tüketici aleyhine olduğunu düşündüğümüz son düzenleme ile, Yumurtlama tarihleri yumurtaların üzerine değil, artık ambalaja da basılabiliyor.

🔸Yani bir yumurta ambalajının üzerinde – bu örnekte olduğu gibi – bildiğiniz tarih kaşesiyle tarih basarak üretim bandından geçirebiliyorsunuz. Bu da ambalajdaki yumurtaların tamamının aynı yumurtlama tarihine ait olup olmadığını tamamen firmanın vicdanına bırakıyor. Bu haliyle, bu paketten çıkan yumurtaların gerek gramajlarındaki aldatıcı durum, gerekse içlerinden bayat yumurtaların çıkması da durumun vehametini özetliyor.

🔸Peki, bir yumurtanın taze ya da bayat olduğu nasıl anlaşılır. Eğer yumurtanızı suda haşlayacaksanız koyduğunuz kap üzerinden su testi yaparak bu durumu anlayabilirsiniz. Fakat, yumurtayı kırıp pişirecekseniz onun taze ya da bayat olduğunu anlamak zor. Bunun en basit yöntemi, bir kap suya yumurtayı daldırmak. Yumurtanız ne kadar dibe çöküyorsa, o kadar taze demektir. Suda asılı kalan yumurtalar bayatlamaya yüz tutmuş, suyun yüzeyine çıkanlar ise bayatlamış demektir. Bayat yumurtadan kastımız ise 28-30 günlük ve daha fazla yumurtlama süresine sahip yumurtalardır. Bu paketten çıkan taze ve bayat yumurtayla yaptığımız basit su testini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri