Gramajları düşürülen paketli ürünlerden ve yapılan gizli zamlardan bir önceki paylaşımda bahsetmiştik. Bu paylaşımda, muhtemelen birçok kimsenin dikkat etmediği daha doğrusu dikkat etmesine gerek olduğunu düşünmediği bir konuya değineceğiz; Yumurta gramajları.
🔸Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği Ek-2’de A sınıfı yumurtanın ağırlık sınıflarını belirlemiştir. Buna göre gramajı;
👉53 gramdan düşük yumurtalar S yani Küçük,
👉53 ila 63 gr. aralığındaki yumurtalar M yani Orta,
👉63 ila 73 gr. aralığındaki yumurtalar L yani Büyük,
👉73 gram ve üzeri yumurtalar ise XL yani Çok Büyük olarak sınıflandırılmaktadır.
🔸Bunun yanısıra, Ek-3’te belirtildiği üzere yapılan kontrollerde 180 adet yumurtanın ancak %5’inin bir alt sınıfa karışabilmesi esnekliği konulmuştur. Bu da 180 adette 9 adede denk gelmektedir. Yani 20 adetlik pakette ancak 1 adet yumurtanın belirtilen sınıftan bir alt sınıfa ait yumurta içerebileceği anlamını taşımaktadır. Bizim yaptığımız ağırlık kontrolünde ise 10 adet yumurtadan 9 adedi bir alt sınıftan çıkmıştır.
🔸Önceki gün yaptığımız market alışverişinde Bim marketlerden aldığımız ve 10 adetlik paketi 7,75 ₺ olan Serbest Gezen Tavuk Yumurtası’nı alıp tek tek tarttık. M boy yumurta yani 53 gr. ila 63 gr. aralığındaki yumurtaların olduğu paketten sadece 1 adet 53 gramdan yüksek gramajda yumurta çıktı. Onun da gramajı 53,1 gramdı! Bunun haricinde pakette 40 gr. yumurta bile bulunuyordu. Toplamda ortalama 580 gr. yumurta içermesi gereken pakette sadece 480 gr. yumurta bulunuyordu. Bu da firmanın her pakette ortalama 100 gr. düşük yumurta sattığını gösteriyor. Bu durum, alenen Yumurta Tebliği’nin Ek-1, EK-2 ve Ek-3 maddelerine aykırı niteliktedir.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.