Bugün içerisinde Diyarbakır Tabipler Odası, Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından ortak bir basın açıklaması düzenlendi. Bu basın açıklamasında; Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bağırsak şarbonu teşhisi konan 10 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi!
Açıklamada; “Bitlis Güroymak’tan gelen 10 yaşındaki bir çocuk hastanın kan-gaita tetkikleri ile kanıtlanmış bağırsak şarbonuna bağlı ölümü endişelerimizi arttırmıştır” ifadelerine yer verildi. Açıklamaya konu olan Bitlis’in Güroymak İlçesi’de 6 Eylül günü 80’den fazla büyükbaş hayvanın telef olduğu belirtilmiş ve ilçenin ilgili köylerinin karantinaya alındığı bilgisi verilmişti.
Açıklamada 28 Nisan 2018 tarihli düzenlemeyle ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde veteriner hekim zorunluluğunun kaldırılarak Ziraat Mühendisi, Orman Mühendisi ve Kimya Mühendisi gibi farklı meslek gruplarına yetki verildiği hatırlatıldı.*
Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklama gelmemiştir. Diyarbakıt Valiliği ise yaptığı açıklamada; “Birtakım basın-yayın organlarında “Diyarbakır’da Hayatını Kaybeden Çocukta Şarbon Şüphesi” başlığıyla ilimizde şarbon hastalığına rastlandığı yönünde yanlış anlaşılmalara yol açabilecek haberlere yer vermiştir. Haberlere konu edilen olay, tamamen başka bir ilden Diyarbakır’a tedavi amacıyla getirilen bir hastayla ilgilidir.” ifadelerine yer verilmiştir. Açıklamada “Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü tarafından periyodik olarak yapılan kontrollerde herhangi bir şarbon vakasına rastlanmadığı” vurgulanmıştır.
Valiliğin yaptığı; “Bu hasta ilimizden değil başka bir ilden gelmiştir. Diyarbakır’da şarbon vakası yoktur” açıklamasını ise talihsiz buluyoruz. Burada hayatını kaybeden bir çocuktan, ortaya çıkan bir skandaldan ve hala sessizce yurtdışından ülkemize gelen hayvanlardan söz ediyoruz. Burada hala Şarbon hastalığından rahatsızlık duyan ve bir türlü resmi açıklamalarla rahatlatılmayan kamuoyundan bahsediyoruz. Burada hala gizlenen, saklanan ve sanki başka bir dünyada oluyormuş havaı estirilen bir gerçekten bahsediyoruz. Bu korkunç iddia ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir an önce kamuoyunu aydınlatacak açıklamaları bir an önce yapmaları gerekmektedir. Vatandaşların “Gönül rahatlığıyla” et tüketmesini bekleyen ve “Spekülasyonlara kulak asmayın” diyerek telkinde bulunan bakanlığın bu iddiaları belgelerle yalanlamasını, eğer yapamıyorsa gerçekleri bir an önce açıklamasını bekliyoruz. Hayatını kaybeden çocuğumuza Allah’tan rahmet ve ailesine de başsağlığı diliyoruz.
* Gıda Dedektifi Notu: Bahsi geçen 28 Nisan 2018 tarihli düzenlemede, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Gıda ve Yem Kanunu’nda bazı değişiklikler öngörümektedir. Burada bahsi geçen düzenleme kanunun EK-2’deki “Ç. İTHALAT” bendinde yapılmıştır. Yapılan değişiklik neticesinde; İthal edilen Canlı Hayvanlar kategorisinde Resmi Kontrollerden Sorumlu Meslek Grupları tanımına Veteriner Hekim yanısıra Su Ürünleri Mühendisi eklenmiş olup, oluşturulan Hayvansal Ürünler kategorisindeyse Resmi Kontrollerden Sorumlu Meslek Grupları tanımına Veteriner Hekim yanısıra, Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi ibareleri eklenmiştir.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.