Bir saat kadar önce sizlerden gelen bir şikayette alınan Pınar marka Ketçap ürünün ambalaj üzerindeki gramajıyla satış fişindeki gramajının farklı olduğu görülüyordu. Yaptığımız incelemede, bunun son dönemlerde birçok yerli firmada karşılaştığımız gizli zam vakalarından biri daha olduğu anlaşıldı. Öyle ki, daha önce 750 gr. olarak üretilen Pınar Ketçap, son dönemde yaşanan ekonomik gelişmeler sonrasında 600 gr. olarak üretilmeye başlanmış ve satışa sunulmuştur.
Bu süreçte meydana gelen değişikliği gerek web sitesi arşivlerinden gerekse satış fişinden görmek mümkündür. Öyle ki, bundan birkaç ay önce aynı fiyata 750 gr. olarak satılan Pınar Ketçap, aynı barkodla, aynı içerik ve besin değerlerine sahip ürünü ambalajını değiştirerek ve gramajını azaltarak satışa sunmuştur. Bu da makyajlı bir gizli zam olarak literatüre geçmiştir. Ürünün aynı zamanda 500 gr. olan çeşidinin de 420 grama düşürüldüğü görülmektedir. Bu durum ancak takipçimizin gönderdiği haliyle tüketici tarafından farkedilir olmakta, gramajın düşürüldüğüne ilişkin gerek web sitesinde gerekse reyonda hiçbir uyarı veya ibare bulunmamaktadır.
Pazardan aldım 750 gram, eve geldim 600 gram! @PinarKurumsal bu ketçabın 150 gramı nereye gitti? pic.twitter.com/RchmwHJbZN
— Gıda Şikayetleri (@gidasikayetleri) September 23, 2018
Burada farklı bir konuya daha dikkat çekmek gerekir. Öyle ki, firmalar gramajlarını düşürerek fiyatları sabit tutmak yoluyla gizli zam yaptıkları ürünlerin gramaj bilgilerini ivedi şekilde web sitelerinden de düzenlemektedir. Bu da görselde görüldüğü gibi, web sitesinde girildiğinde bu ürünün üretim süreci boyunca 420 gr. ve 600 gr. olarak üretildiği algısını oluşturmaktadır. Fakat, yine görsellerde gördüğünüz gibi web arşivi üzerinden yaptığımız taramada, aylar öncesinde aynı ifadelerin 500 gr. ve 750 gr. için kullanıldığı görülmektedir.
Bunun yanısıra, yine bugün tarafımıza gönderilen bir başka fotoğrafta Ülker marka Cocostar çikolatanın gramajının azaltılmasına rağmen fiyatının aynı kalmak suretiyle gizli zam uygulandığını tespit ediyoruz. Bu ve buna benzer durumların, Ticaret Bakanlığı’nı mevzuatta açıkça “Tüketiciyi Aldatıcı Uygulama” olarak tanımlanan bu duruma karşı gerekli yasal ve idari işlemleri yapmaya çağırıyoruz. #NeYediğiniziBilin
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.