Aslında Kaç Gram

Nar mevsimi geldi; Nar meyvesinin faydalarını araştırdık!


Nar mevsimi geldi. Önceki hafta Adana’dan organik narlarımız gelmişti ve gelen narları hemen tattık ama ardından size bu gönderiyi hazırlamak üzere elimize tartıyı aldık. İlk olarak orta boy bir narın yaklaşık 350 gram geldiğini belirtelim. Bunu güzelce soyup ayıkladığımızda elimizde yaklaşık 180 gr. nar kalıyor. Geri kalan 170 gram ise narın yenmeyen kabuk kısımları oluyor. Tabi bir seçenek olarak narı uygun olarak soyduktan sonra beyaz kısımlarıyla birlikte yiyebilirsiniz. Bu haliyle antioksidan etkisini arttırabilir ve yüksek lif oranıyla bağırsaklarınızı daha çok çalıştırabilirsiniz. Biz bu hesaplamada narın tamamen ayıklanmış – fotoğrafta da görünen – haliyle sizlere verileri ulaştırıyoruz.

⚖#AslındaKaçGram Yaptığımız ölçümlere göre 350 gramlık bir adet nardan 180 gr. yenilebilir kısım çıkıyor demiştik. Bu haliyle bir yemek kaşığı nar yaklaşık 15 grama denk geliyor. Bir yemek kaşığı narda sadece 9 kcal enerji varken, içeriğinde 1,39 gr. Karbonhidrat bulunuyor. Narın en ilginç özelliğiyse, içerdiği lif oranının Karbonhidrat oranından daha yüksek olmasıdır! Öyle ki; tek kaşık narda 1,39 gr. Karbonhidrata karşılık olarak 1,53 gr. Lif bulunmaktadır. Bu haliyle, tükettiğiniz nardan aldığınız doğal şeker asla kan şekerinizi aniden yükseltmez.

Peki nar tükettiğimizde hangi şekerleri alıyoruz? Nardan aldığınız şekerin yarısı Glikoz iken, yarısı ise Fruktozdan oluşuyor. 180 gr.’lık bir kase narda 108 kcal enerji varken tam 143 gr. su içeriyor. Bu da yarım bardaktan daha fazla suya denk geliyor. Tüketilen 1 kase nardan 7,5 gr. Glikoz ve 7,5 gr. Fruktoz alınıyor. Doğal haliyle vücuda alınan bu 15 gr.’lık şekerin karşılığında vücuda tam 18 gr. Lif giriyor. 1 kase narda bunların yanısıra 0,47 gr. Protein, 77,4 mg. Fosfor, 21,6 mg. Kalsiyum ve 477 mg. Potasyum ile 12,6 mg. C vitamini de bulunuyor. C vitamini açısından bakıldığında bir kase nar tüketimi günlük C vitamini ihtiyacının %20’sini karşılamaktadır.

Narın bir diğer önemli özelliğiyse; Antioksidan etkisidir. Nar, antioksidan özelliği yanısıra antiinflamauar, antiviral ve antibakteriyel etkisi olan bir meyvedir. Narın antioksidan aktivitesine yönelik çalışmalar incelendiğinde birçok meyveye oranla daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Akademik bir çalışmada nardaki antioksidan aktivite %62,7 olarak bulunurken; bu oran Ayvada %60,4, Üzümde %26,6 ve Elmada %25,7 olarak tespit ediliyor. Aynı çalışmada Türkiye’deki nar çeşitleri incelendiğinde en yüksek antioksidan aktivitenin Hatay narında olduğu tespit edilmiştir. Narın antioksidan etkisi haricinde kardiyovasküler hastalıkların yanısıra kanser, diyabet gibi hastalıklara karşı olumlu etkileri biliniyor. Bu haliyle nardaki bu faydalardan yararlanmak üzere; danelerinin çekirdekleriyle birlikte tüketilmesinin tavsiye edildiğini de hatırlatalım. Daha detaylı bilgilendirme için ekteki kaynağı inceleyebilirsiniz. #NeYediğiniziBilin

🔎Nar Besin Değerleri
👉Enerji 108 kcal
👉Doğal Şeker 14,9 gr.
👉Yağ 0,37 gr.
👉Protein 0,47 gr.
👉Lif 18,37 gr.
👉Fosfor 77,4 mg.
👉Kalsiyum 21,6 mg.
👉Potasyum 477 mg.
👉C vitamini 12,6 mg.
📌Not: Besin Değerleri 180 gr. yenilebilir nar için verilmiştir.



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri