Bugün ulusal basında da yer alan ve İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necati Yıldırım tarafından açıklanan “1 aylık yumurta stoğumuz kaldı” ifadelerini sizlere mevzuat yönünden açıklama gereği duyduk. Yumurta gibi, temel besin ve protein kaynağı bir gıda üzerinden stokçuluk yapılması, ürünün mevzuata aykırı olarak depolanması, “Böyle giderse zam gelir” gibi sözlerle yapılacak zam öncesi zemin hazırlanmaya çalışılması hususunda kayıtsız kalmak istemedik. Bir yandan “Stok kalmadı” açıklamaları yapan Üreticiler derneğinin, öte yandan “İhracatımız %15 arttı” ve “Böyle giderse %30 zam gelecek” açıklamaları birbiriyle çelişen, tüketici lehine olmayan ve son derece talihsiz ifadelerdir
Olayın daha da vahim ve kamu sağlığı açısından önem arz eden yönü ise, yumurtaların depolanması ve stoklanmasıdır. Öyle ki, yürürlükteki Yumurta Tebliği’nde; “A sınıfı yumurta yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılır.” İfadeleri bulunmaktadır. Başka bir deyişle, yumurtlama tarihinden itibaren en geç 21 gün içinde paketlenmiş ve satışa sunulmuş olmalıdır.
Mevzuattaki aynı madde; “A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamaz.” Şeklinde devam etmektedir. Bu ifade de açık olarak yumurtaların, yumurtlama tarihinden itibaren maksimum 28 gün raf ömrü olduğunu göstermektedir. Bu haliyle, yumurtaların 1 ay ve daha fazla sürelerde stoklanması ve depolanması, Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurtaların piyasaya sürülmesi anlamına gelmekte olup, kamu sağlığını tehdit eden ve güncel mevzuata göre alenen aykırı bir uygulamadır.
Bunun yanısıra, açıklamadan söz konusu yumurtaların 1 ay ve daha uzun sürelerde depolandığı anlamı çıkmaktadır. Bu haliyle de, yumurtaların depolanması mevzuata aykırıdır. Öyle ki, yine mevzuata göre; “Yumurta, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmelidir.” İfadeleri yer almaktadır. Ayrıca daha önce de sizlere sunduğumuz gibi mevzuatta; “Yumurtalama tarihinden sonraki 18. Güne kadar yumurtanın soğutulması zorunlu değildir. Ancak 18. Günden itibaren +5 ila +8 C arasında muhafaza edilmelidir. A sınıfı yumurtanın muhafaza edildiği alanlar yapay olarak +5 C’den daha düşük derecelerde soğutulmuş olmamalıdır.” İfadeleri mevcuttur.
Bu haliyle, söz konusu derneğin açıklamaları halihazır ekonomik süreçte mücadele edilen stokçuluk hususunda bir itiraf niteliğinde olup, yapılan stokçuluk ve depolama mevzuata alenen aykırıdır. Yumurta, 1 ay ve daha uzun sürelerde asla depolanamaz, stoklanamaz. Bunun yanısıra, dernek başkanının ifade ettiği haliyle; okulların açılması ve havaların soğuması gibi kriterlerin yumurta satışını arttırdığı ve stokların bittiği açıklamaları da talihsiz ve dayanaksız açıklamalardır. Piyasaya ancak 1 ay yetecek stok var ifadesinin hemen ardından gelen “Böyle giderse zam gelir” ve “İhracat %15 arttı.” İfadeleri de olayın arka planındaki çelişkileri ve tutarsızlıkları ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, tüm gıda ürünlerine %30 ila %100 oranında zam geldi ifadeleriyle, yumurtanın maliyetinin de %30 arttığı ifadeleri uygulanacak bir zam öncesi zemin hazırlandığının göstergeleridir. Bu zemini hazırlarken, ilgili derneğin itiraf niteliğinde açıklamalar yaptığı aşikar olup, gerek Tarım ve Orman Bakanlığı gerekse Ticaret Bakanlığı tarafından mutlaka incelenmelidir. #NeYediğiniziBilin
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.