Özel Araştırma

Bir parlatıcı olarak; Şellak


Şellak, Keria Lacca isimli dişi bir böceğin salgı maddesidir. Gomalak Böceği olarak bilinen, Hindistan ve Tayland’da yetişen Palas ağaçlarında beslenen bu böcek, gözenekleri arasından lak adı verilen bir örtünün içinde sertleşmiş zamklı bir madde çıkartır. Bu lak maddesi biriktirilir, ezilir, yıkanır ve kurutularak boyacılıkta, cilalamada, mürekkep yapımında, kozmetik sektöründe – özellikle oje yapımında kullanılmaktadır. Şellak, amonyak, sodyum borat, sodyum karbonat ve sodyum hidroksit gibi alkalilerde eriyebilmektedir. Etil alkol veya Metil alkol ile eritildiğinde sağlam ve sert bir tabaka oluşturur. Bu haliyle daha çok mobilyacılıkta cilalama maddesi olarak kullanılır.

🔸Peki böylesine bir maddenin gıda ile ne gibi bir ilgisi olabilir? İşte mobilyacılıkta ve kozmetik sektöründe parlatıcı olarak kullanılan bu madde, son yıllarda artık gıda ürünlerinde de aynı amaçla kullanılmaya başlanmıştır. Öyle ki; #Şellak E904 koduyla özellikle şeker, draje ve çikolata ürünlerinde bulunmaktadır. Şellak, çok uzun yıllardır mobilyacılıkta ve kozmetikte kullanılmasına rağmen, gıda sektöründe kullanımıyla ilgili olarak yeterli araştırma ve bilimsel çalışma yapılmamış olduğundan sağlığa zararlı olup olmadığı konusunda da herhangi bir sonuca ulaşılmamıştır.

26184782_555301524817118_1376884876359237632_n

🔸Şellak ile ilgili olarak bazı ülkelerin Helal platformlarında uygun olmadığı yazsa da, genel itibariyle böceğin kendisi değil, salgısı olduğundan dolayı mesafeli durulmasına rağmen yenmesi ya da yenmemesi konusunda ortak bir kabule rastlanmamaktadır. Bunun yanısıra, Yahudilikte Helal sertifikasına benzer nitelikte olan ve özellikle süt ürünleri ve et ürünlerinin bir arada olmamasına ve alkol içerip içermemesine titizlikle bakıldıktan sonra verilen Koşer sertifikası, Karmin ile birlikte Şellak içeren ürünlere de kesinlikle verilmemektedir. #NeYediğiniziBilin



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri