Bundan aylar önce Keçiboynuzu ununun süte karıştırılarak tüketilebileceğinden ve bunun da yüksek oranda şeker içeren kakaolu içecek tozlarının sağlıklı bir alternatifi olabileceğinden bahsetmiş ve ismini Harnup’quik koymuştuk. O paylaşım sonrasında onlarca yorum ve DM ile bunun farkına çoktan varmış annelerin mesajlarını ve yeni keşfeden annelerin de teşekkürlerini almıştık. Bunun üzerinden aylar geçti, biz önceki gün markette yüksek şekerli içecek tozlarıyla, Keçiboynuzu ununu yan yana gördük. Artık marketler de bu iki ürünün birbirinin alternatifi olabilecek nitelikte olduğunu farketmişler. Peki neden Keçiboynuzu ile kakao birbirinin alternatifi olabiliyor? Bunu hem okuduğumuz bilimsel kaynaklardan hem de Zazel’la markalı Keçiboynuzu Ununda sunulan Besin Değerleri verileri üzerinden sizlere aktarmaya çalışayım.
View this post on Instagram
Geçtiğimiz sabah Melek Derin’in Keçiboynuzu unu ile yapılmış sütünü story’den paylaşmıştık. Hatta, Nesquik’ten esinlenerek, adını Harnupquik koymuştuk😊 Biliyorsunuz, Harnup, Keçiboynuzu’nun diğer adı. Gün boyunca çok sayıda DM geldi, aslında özel bir tarifi yok ama buradan özellikle dikkat çekmek için paylaşmaya karar verdik👍 🔸Daha önce de bahsetmiştik, çok az miktarlarda da olsa, Melek Derin bir süredir toz Nesquik kattığımız sütlerden içiyordu. En ufak kutu bize 1,5-2 ay kadar gitse de, biz yine de sütü sade içmesinden yanaydık. O yüzden, buna bağlanmasını engellemek adına, Nesquik almadığımız dönemler de oldu. Sütü çok sevmesine rağmen yaş ilerledikçe, yedikleri ve içtikleri çeşitlendikçe tabii ki sütten bir uzaklaşma söz konusu olmaya başlamıştı. Buna bir çözüm olarak geçtiğimiz hafta, Keçiboynuzu Unu almaya karar verdik☝ Daha önceki paylaşımımızda da bunu uygulayan takipçilerimizden olumlu tepkiler almıştık. Öncelikle şunu söyleyelim, yaklaşık 5-6 aydır kahvaltı soframızdan Keçiboynuzu Kreması eksik olmuyor. Daha önce detaylarıyla paylaştığımız Zazel’la marka Keçiboynuzu Kreması’nı Melek Derin neredeyse hergün mutlaka tüketiyor. Bu üründe Şeker ve yağ ilavesi olmadığı için zaten az bir miktar tatması ona yetiyor. Bu haliyle, Keçiboynuzu’nun tadına oldukça aşina. Bu belirleyici bir etken olabilir. O yüzden siz de Harnupquik deneyecekseniz, çocuğunuza biraz zaman vermelisiniz☝ 🔸Peki nasıl yapıyoruz❓ Bir bardak süte, 2-3 çay kaşığı Keçiboynuzu unu ekliyoruz. Bu kadar🤗 Keçiboynuzu unu, yapısı itibariyle yoğurt, süt gibi besinlere eklenebilir. Aslında kakaonun kullanıldığı her alanda, aynı kullanım şartlarıyla kullanılabilir. Yüksek derecede Karbonhidrat kaynağı olmasının yanısıra, Lif oranı çok yüksek bir besindir☝ Önemli bir nokta olarak, Sütü hazırlarken, topaklanma olmaması adına sütün ılık fakat sıcağa biraz yakın olmasında fayda var. Hızlıca karıştırırsanız topaklanma olsa bile, dağılıyor. Özellikle rengi itibariyle Nesquik’le neredeyse aynı👍 Tadı da kakaoya çok yakın olduğu için süte çok yakışıyor👍Keçiboynuzu ununu Migros’tan temin ettik fakat birçok markette görebiliyoruz. Harnupquik’i deneyenlerden geri dönüşler almak isteriz☺Devamı yorumlarda👉
🔸İlk olarak şunu söylemek gerekiyor. Keçiboynuzu olarak bilinen Ceratonia Siliqua L. İsimli ağaç, dünyanın en eski ağaçlarından biridir. Tarihi M.Ö. 5 bin yılına dayanan Keçiboynuzu meyvesinin izlerine ilk olarak Mısır kaynaklarında rastlanıyor. Carob olarak bilinen bu meyve; Yakup Peygamber’in çölde tüketerek hayatta kaldığı meyve olduğu inanışıyla Yakup’un Meyvesi olarak da biliniyor. Gerek besleyici değerleri ve gerekse tadıyla keçiboynuzu kakaonun en büyük rakibi olarak dikkat çekiyor. Bu haliyle, özellikle son yıllarda yeniden gündeme gelen Keçiboynuzu unu, kakaonun yağ içermeyen ve besin değeri yüksek alternatifi olarak tanımlanıyor.
🔸Keçiboynuzu unu içeriğinde yüksek oranda gerçek şeker barındırıyor. Fakat, içeriğindeki yüksek oranda lif içermesinden kaynaklı olarak kan şekerini hızla yükseltmiyor. Aşırı tüketimi önerilmeyen Keçiboynuzunun dengeli tüketiminde sindirim sorunlarına, gastrit, akciğer, karaciğer ve diş ve dişeti problemlerine karşı yararları bilimsel araştırmalarda sıralanıyor. Keçiboynuzunun meyvesinin yanısıra tohumları da birçoğumuzun çok iyi bildiği bir alanda kullanılıyor. Her biri 0,2 grama denk gelen Keçiboynuzu tohumları hepimizin çok iyi bildiği ve kuyumcuların değerli mücevherleri tartarken kullandıkları Karat ifadesinin de kaynağıdır. Öyle ki, 0,2 gram yani bir tek Keçiboynuzu tohumunun ağırlığı 1 karat ile eşdeğerdir.
🔸Keçiboynuzu unu içeriğinde yüksek oranda Karbonhidrat içermekle birlikte yine çok yüksek oranda Lif içeriyor. 100 gr. Keçiboynuzu ununda 88 gr. Karbonhidrata karşılık olarak 10,9 gr. Lif bulunuyor. 100 gram Keçiboynuzu unundaki Yağ içeriği ise sadece 0,55 gr.’dır. Bunun yanısıra, Protein, E vitamini, Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Fosfor ve Potasyum içermektedir. #NeYediğiniziBilin
🔎Zazel’la Keçiboynuzu Unu Besin Değerleri
👉Enerji 362 kcal
👉Karbonhidrat 88,13 gr.
👉Yağ 0,55 gr.
👉Protein 4,91 gr.
👉Lif 10,9 gr.
👉E vitamini 1,57 mcg.
👉Kalsiyum 1372 mg.
👉Magnezyum 7576 mg.
👉Demir 22,3 mg.
👉Fosfor 640 mg.
👉Potasyum 7576 mg.
📌Not: Besin Değerleri 100 gr. ürün için verilmiştir.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.