Özel Açıklama

Çikolata Aromalı Zeytinyağı ile ilgili paylaşımımıza ilişkin üretici firmadan açıklama gelmiştir.


Önceki gün yayınladığımız Yudum Egemden markalı Çikolata Aromalı Zeytinyağı paylaşımımızla ilgili olarak bugün tarafımıza üretici firmadan bir açıklama ulaşmıştır. Açıklamanın tam metni aşağıdadır;

“Söz konusu açıklamada dikkat çekmek istediğimiz birkaç husus mevcuttur. Bunlardan ilki, söz konusu paylaşımımız ile ilgili ürüne ilişkin “yanlış bir algı” ya da “itham” oluşturduğu kanaatidir. Paylaşım 480 bin kişiye ulaşmış olup, gelen yüzlerce yorumda tüketicilerin ortak bir kanaate sahip olduğu açıkça görülmektedir.”

“Bir diğer husus ise, söz konusu Aroma Verici maddelerin “doğal aroma verici” sınıfında olduğu iddiasıdır. Bu iddianın söz konusu etiket üzerinde mevzuata uygun olarak belirtilmesini isterdik. Buna ilave olarak, firmanın “doğal aroma verici” olarak ifade ettiği maddeleri de açık isimleriyle paylaşmasını beklerdik.”

“Son olarak “inovatif çalışmalarımızla zeytinyağımızın hak ettiği değeri görmesi için çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasının da söz konusu “inovatif ürüne” ilişkin paylaşımımıza gelen yüzlerce yorumu görmezden gelerek yapıldığı kanaatindeyiz.”

“25 Aralık Salı günü Gıda Dedektifi isimli sosyal medya hesabınızdaki ‘Zeytinyağımızı da bu sisteme verdik, gitti başlıklı’ paylaşımınıza istinaden sizinle irtibata geçmek istedik. Hakkımızda yanlış bir algı yarattığı gerekçesiyle, aşağıdaki açıklamanın yapılması zaruri görülmüştür.

30 yıl önce lezzet yolcuğuna Ayvalık’ta başlayan ve Türkiye’nin en sevilen lider sıvıyağ markası Yudum ailesi olarak 2017’de doğduğu toprakların bereketini, ruhunu, lezzetini yansıtan Egemden zeytinyağı ile tüketicisiyle buluştuk. Savola Grup olarak 39 yılı aşkın süredir altına imzamızı attığımız tüm yatırımlarımızda gerek insan sağlığı ile çevre bilincini gerekse dünya ölçeğindeki en üst standartlarda etik iş yapma kültürünü birincil önceliğimiz olarak misyon edindik. Önümüzdeki dönemde de aynı etik anlayış ile ürünlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.

İlgili paylaşımınıza dair yanlış anlama veya ithamların önüne geçmek adına bahsi geçen ‘Çikolata Aromalı Zeytinyağı’ ürünümüzle ilgili olarak sizlerle bazı bilgileri paylaşmak isteriz. Şöyle ki:

Ürünümüzde kullanılan aroma verici doğal aroma vericilerin karışımı olup, metinde bahsi geçen yasaklı olan kimyasal veya kimyasallardan hiçbiri aroma vericimizin içeriğinde yer almamaktadır. Paylaşımınızda da özellikle vurguladığınız p-Mentha-1,8-dien-7-al kimyasal madde ile ilgili olarak “ Türk Gıda Kodeksi aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik”e göre bu madde piyasaya arz edilemez ve gıdalarda kullanılmaz. Ayrıca bu maddeyi içeren bir gıdanın ithalatına da izin verilmez. Buna istinaden üründe bulunan aroma içeriğinde kullanılan hammaddeler Türk Gıda Kodeksi, Avrupa Gıda kodeksi yönetmeliğine uygundur ve EFSA,FAO ve WHO gibi organizasyonlarca da yasaklanmış hiçbir kimyasal barındırmamaktadır. Aynı zamanda Türk Gıda kodeksi 5.Maddenin d bendine göre “Zeytinyağı diğer sıvı yağlara ve diğer sıvı yağlar da zeytinyağına karıştırılamaz” biz de tüm prosedürlere uygun olarak ürünlerimizi geliştirmekteyiz.

Paylaşımda da bahsi geçen ürün, Türkiye pazarında yeni olmasına rağmen tüm dünyada özellikle Avrupa’da İspanya ve İtalya gibi zeytinyağı ile özdeşlemiş pazarların aşina olduğu premium kalitede ürünlerdir.

Türkiye’nin en büyük ambalajlı zeytinyağı ihracatçısı olarak inovatif çalışmalarımızla zeytinyağımızın hak ettiği değeri görmesi için hem Türkiye’de hem de yurtdışı pazarlarda tanıtmaya devam edeceğiz.”

View this post on Instagram

#YılınPaylaşımı🏆 Bu kimyasal isimlerini daha önce hiç ama hiç duymamış, görmemiş ve bilmiyor olabilirsiniz. Ama bu maddeleri yıllarca vücutlarımıza aldık, damarlarımızda dolaştılar ve hiç bilmediğimiz etkilerini belki hissettik, belki yaşadık, belki de hala yaşıyoruz. Tanımadığımız bir yabancı ile aynı evde yaşar gibi bu kimyasal maddeleri vücudumuza alıyoruz. 1-Methylnaphthalene Furfuryl methyl ether Difurfuryl sulfide Difurfuryl ether 2-Acetyl-5-methylpyrrole 2-Acetyl-2-thiazoline Dihydro-2,4,6-triethyl-1,3,5(4H)-dithiazine [2S-(2a,4a,8ab)] 2,4-Dimethyl(4H)pyrrolidino[1,2e]- 1,3,5-dithiazine 2-Methyl-2-thiazoline 2-Propionyl-2-thiazoline Ethyl thialdine p-Mentha-1,8-dien-7-al Bu yazdıklarımız hiçbir zaman açıklanmıyor dediğimiz Aroma vericiler başlığı altında hiç görmediğimiz kimyasallardan bazılarıdır. Bunlardan en sonda yer alan p-Mentha-1,8-dien-7-al maddesi yıllarca ürünlerde kullanıldıktan sonra EFSA kararı çerçevesinde 2015 yılında yasaklanmıştır. Diğerleri ile ilgili de yine EFSA kararları çerçevesinde düzenlemelere gidilmiştir. Ama burada asıl sorun şudur ki, bugün çikolatalarda, gofretlerde, içeceklerde, meyve sularında, bisküvilerde, krakerlerde, sakızlarda kısacası neredeyse tüm gıdalarda biz bu aroma vericileri tüketiyoruz. Yiyoruz, içiyoruz ve ne yediğimizi, ne içtiğimizi maalesef bilmiyoruz. Ve unutmamak gerekiyor ki, bu kimyasalları vücuda alırken tek ama tek amacımız; aroma vermek. Yani kokusu güzel, tadı güzel; kokusu çilek gibi, tadı muz gibi ama aslında çilek olmayan, aslında muz olmayan ürünler yaratmak… Bunları geliştiren insanlar, bunları üreten firmalar, bunları tüketiciye arz eden tüm kurumlar… Vebal sizlerin. Bunları bilmeden tüketen tüketiciler olarak da vebal bizlerin. Bu aşamada dün markette gördük ki, dünyanın en saf, en katkısız ve tartışmasız faydalı gıdalarından birine de bu kimyasalları bulaştırmayı marifet sanmışlar. Çikolata aromalı Zeyintağı adıyla üretilen görseldeki üründe çikolatanın aroma vericisi var. İçeriğini bilmiyoruz, hangi kimyasallardan üretildiğini bilmiyoruz. Aroma verici. En sonunda zeytinyağımızı da bu sisteme verdik gitti, geçmiş olsun. #NeYediğiniziBilin

A post shared by Gıda Dedektifi (@gidadedektifi) on Dec 24, 2018 at 11:46pm PST



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri