Türkiye piyasalarında şu anda yoğun olarak Çin ve Endonezya tarçını bulunuyor. Bu tarçınlar çoğunlukla toz halinde tüketilirken, çubuk ya da kabuk olarak tabir edilen şekilde de satılıyor. Peki tarçın alırken menşeine bakıyor musunuz? Ya da bu neden önemli? Tarçın’ın menşeindeki önem içeriğindeki Kumarin miktarından kaynaklanıyor.
Yapılan akademik çalışmalar Çin menşeili tarçınlarda yüksek miktarda Kumarin maddesi bulunduğunu gösteriyor. Kumarın kanın pıhtılaşmasını önleyen ve aynı zamanda karaciğerde hasar oluşturduğu çeşitli bilimsel çalışmalarla ortaya konan bir maddedir. Avrupa Gıda Güvenliği Birliği EFSA’ya göre; 70 kg’lık bir bireyin günlük alabileceği maksimum Kumarin miktarı 7 mg. Olarak belirlenmiştir. Yapılan araştırmalarda ise 1 gr. Seylan tarçınında 0,1 mg. Kumarin bulunurken, 1 gr. Çin tarçınında 3,8 mg. Ve 1 gr. Vietnam tarçınında ise 6,8 mg. Kumarine rastlanmıştır. Bu da 2 gr. Çin tarçını tüketildiğinde günlük maksimum değere ulaşılabildiğini göstermektedir.

⚖#AslındaKaçGram Bu paylaşımı hazırlarken bir çay kaşığı tarçını hassas terazimizde tarttık. 1 çay kaşığı tarçın yaklaşık 0,2 grama denk geliyor. Yani 1 gr. tarçın 4-5 çay kaşığı tarçına denktir. Bu da özellikle bu dönemde bozayı tarçın ile birlikte tüketenlerin mutlaka dikkat etmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananların tarçın tüketiminde bu detaylara dikkat etmesi öneriliyor.
Yaptığımız market araştırmasında Selection ifadeli özel ürünlerin ve çok bilinen baharat markalarının bile Çin menşeili tarçın kullandığını gördük. Özellikle aktarlardan alınan tarçınların menşeinin bilinmemesi ve Çin veya Vietnam menşeili olma ihtimalini de göz önüne seriyor. Bunun yanısıra toz tarçın, çubuk tarçına oranla çok daha yüksek Kumarin riski taşıyor. Öyle ki, Almanya’da yapılan bir araştırmada Çin tarçınında Sri Lanka tarçınına kıyasla; toz haliyle 63 kat, çubuk haliyle 18 kat daha fazla Kumarin tespit edilmiştir. Bu da Çin menşeili toz tarçınlarda yüksek oranda Kumarin bulunduğunu göstermektedir. #NeYediğiniziBilin