Karbondioksit,
Amonyum Sülfit Karamel,
Aspartam,
Asesülfam Potasyum,
Fosforik asit,
Sodyum Sitrat,
Sitrik asit,
Aroma verici.
Yukarıda sayılı gaz ve kimyasalları, hiçbir besin değeri olmayan bir içecek halinde vücudunuza almanın adına Maksimum Lezzet demişler. Yılbaşında, bayramlarda ve içinde bulunduğumuz Ramazan ayında kılıktan kılığa giren bu içecekler; sofralarımızın en geleneksel yemeklerinin bile yanında baş içecek oluvermiş. Ürünün şimdi de Instagram platformunda sporculara yönelik veya sporcular için faydalı bir içecekmiş gibi sponsorlu reklamları dönmeye başlamış.
İlave şekersiz bir kola türü olan; Pepsi Max ürününü inceliyoruz. İlk olarak şunu söyleyelim; üründe vücuda enerji verecek herhangi bir besin öğesi bulunmuyor. Ürün Aspartam ve Asesülfam Potasyum isimli yapay tatlandırıcılarla tatlandırılmış ve Amonyum Sülfit Karamel ile renklendirilmiş yapay bir içecektir.

Aspartam, ve Asesülfam Potasyum 1984 yılında gıdalarda kullanılmaya başlanan yapay tatlandırıcılardır. Sofra şekerine kıyasla; Aspartam 180 kat, Asesülfam Potasyum ise 200 kat daha tatlıdır. Başta baş ağrısı, beyin geriliği gibi birçok olumsuz etkisinin olduğu iddia edilen Aspartam; 2015 yılından itibaren Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen Pepsi ürünlerinde kaldırılmıştır. Pepsi’nin Aspartam kullanımı diğer ülkelerde ve Türkiye’de ise devam ediyor. Asesülfam-K olarak bilinen Asesülfam Potasyum ise 1967 yılında keşfedilen bir yapay tatlandırıcı olup, 1988 yılından itibaren gıdalarda kullanımına onay verilmiştir. Her iki tatlandırıcı da vücuda herhangi bir enerji vermemektedir yani kalorisizdir.
Üründeki diğer dikkat çekici içerik ise; Asitlik düzenleyiciler. Üründe iki farklı asit bulunuyor. İlk olarak; Fosforik asit; en çok bilinen haliyle diş hekimlerinin diş minelerini pürüzlemede kullandığı bir asit türüdür. Başka bir deyişle; dişleri aşındırmaya yarayan bu asit, burada asitlik düzenleyici olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer asit ise Sitrik asittir. Genel itibariyle limon tuzu olarak da bilinen Sitrik asit genellikle içecekleri bozulmaktan korumak üzere eklenmektedir. Limon tuzu dediğimize bakmayın; yapay bir madde olan ve ülkemizde üretilmeyen Sitrik asit, genel olarak ithal edilmektedir. Son olarak üründe yer alan Aroma vericiler ile ilgili herhangi bir bilgiye sahip olamıyoruz. Sadece ambalajda yazdığı üzere; üründe Doğal aroma vericiler kullanılmıştır denilmektedir. Üründe ayrıca litrede 0,12 mg. yani 330 ml.’lik tek kutuda 0,4 mg. Kafein bulunduğunu da ayrıca hatırlatmak gerekiyor. #NeİçtiğiniziBilin