E102 Tartrazin,
E129 Allura Red,
E133 Brilliant Blue,
E150d Amonyum Sülfit Karamel,
E153 Bitkisel karbon,
E171 Titanyum Dioksit,
E903 Şellak
Az önce çakıl taşı çikolata diye bunları yediniz,
Çakıl taşı yeseydiniz belki de daha iyiydi.

Bu yazılanlar çakıl taşı çikolata olarak satılan bir üründe yer alan Renklendirici ve Parlatıcılardır. Bunlardan Tartrazin ve Allura Red yani en yüksek oranda bulunan iki renklendiricinin çocukların dikkat ve aktiviteleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Yani bu iki renklendirici çocuklarda hiperaktiviteyi tetiklemektedir. Bunun yanısıra, üründeki diğer renklendirici ve parlatıcı maddeler de tartışmalıdır.

Bunlardan Amonyum Sülfit Karamel, Karamelin Amonyum ve Sülfit ile koyulaştırılmış hali olup kanserojen olduğuna dair veriler mevcuttur. Öyle ki, bu karamelin üretimi sırasında metil imidazol adlı bir madde açığa çıkmakta ve kaynaklarda bu maddenin de akciğer, karaciğer, tiroid ve kan kanserine yol açabileceği belirtilmektedir. Bu maddeyi yüksek oranda kullanan bir içecek firmasının bu maddeyi yüksek oranda kullanmasından dolayı ciddi bir skandala imza atmıştır. Söz konusu maddenin Türk Gıda Kodeksi’ne göre 1 kg.’da 250 mg. ile sınırlıdır.

Üründe yer alan Titanyum Dioksit; titanyum elementinin oksijen ile tepkimeye girmesiyle ortaya çıkmaktadır. Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu IARC’a göre muhtemel kanserojen olarak kabul edilen Titanyum Dioksit; Fransa’da yasaklanıyor. 2018 yılı sonunda ülkenin önde gelen gıda firmalarına bu maddeyi gönüllü olarak ürünlerinden kaldırması çağrısı yapan ülkede yıl sonuna doğru maddenin yasaklanması gündeme alınmıştır.

Son olarak daha önce de bahsettiğimiz Şellak maddesinden bahsedelim. Çakıl taşı çikolatalarda parlatıcı olarak kullanılan bu katkı maddesi aslında aslında Coccus Lacca isimli bir böceğin salgı maddesidir. Bu maddenin hellaliği tartışma konusu olsa da, Yahudiler bu maddenin bulunduğu ürünlere Koşer sertifikası vermemektedir. #NeYediğiniziBilin

📌Not: Ürün incelemesi Karmen markalı Çakış Taşı Draje üzerinden yapılmıştır. Ürün içeriği şu şekildedir; Sütlü Çikolata (%72) [Şeker, Süt tozu, Kakao yağı, Kakao kitlesi, Bitkisel yağ, Kakao tozu, Emülgatör (Soya Lesitini), Aroma verici (Vanilin)], Renkli Şeker Kaplama (%27) [Şeker, Kıvam arttırıcı (Arap Zamkı), Renklendirici (Tartrazin, Allura Red, Brilliant Blue, Amonyum Sülfit Karamel, Bitkisel Karbon, Titanyum Dioksit)], Parlatıcı (Karnauba mumu, Şellak)
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.