Özel Araştırma

Bu peynir yüzümüze başka, arkamızdan başka konuşuyor; Kaanlar Keçi Peyniri


Ambalajın ön yüzünde “%100 Keçi sütü”, “Yöresel”, “Keçi peyniri”, “Yarı yumuşak” ifadeleri ve keçi görseli var. Ambalajın ön yüzüne baktığınızda ürünün %100 keçi sütünden üretilmiş taze bir keçi peyniri olduğunu düşünüyorsunuz.Fakat, gerçek öyle değil. Bu ürün; bir eritme peyniridir. Yani daha önce üretilmiş Keçi peynirlerinin emülsifiye edici tuzlar ve ilave yağlar ile üretilmesiyle elde edilen ikinci el peynirdir. Yani bu peynirde hammadde keçi sütü değil; daha önce üretilmiş ve muhtemelen piyasadan dönen keçi peynirleridir. Daha önce de çok kez vurguladığımız gibi, ambalajların önlerindeki sloganlara, aldatıcı görsellere, vurgulanan ifadelere değil; ambalajın arkasındaki gerçek bilgilere bakınız diyerek Kaanlar marka Keçi Peyniri’ni inceliyoruz.

Ambalajın arkasını çevirip içerik bilgilerine baktığımızda; ilk sırada %100 Keçi peyniri ifadesini görüyoruz. Bu da aslında tüketiciyi yanıltıcı bir ifadedir. Öyle ki, ürünün %100 Keçi peyniri olduğu ve ilave hiçbir katkı içermediği algısını oluşturmaktadır. Oysa ki, bu ifade yukarıda da dediğimiz gibi üründe daha önce üretilmiş %100 keçi peyniri kullanıldığını göstermetkedir. Yani elinizdeki bu peynir %100 keçi peyniri değildir. Üründe Tereyağı ilavesinin yanısıra E401 olarak bilinen Sodyum Aljinat, E331 olarak bilinen Sodyum sitratlar ve E452 olarak bilinen Sodyum Polifosfatlar yer almaktadır.

Bunun yanısıra, ürünün ambalajın arkasındaki tanımında Taze Eritme peyniri olduğu yazmaktadır. Bu ifade de yine yanıltıcı bir ifadedir. Öyle ki, taze eritme peynirleri de hammadde olarak süt kullanılmakta ve buna ilave olarak Emülsifiye edici tuzlarla üretilmektedir. Fakat bu peynirde, dediğimiz gibi hammadde süt değil, daha önce üretilmiş peynirdir. Buna ilave olarak, ürün içeriğindeki katkı maddeleri E kodlarıyla yazılmış ve mevzuatın öngördüğü gibi açıklamalara yer verilmemiştir. Oysa ki, Türk Gıda Kodeksi’ne göre; tüketicinin eksiksiz bilgilendirilmesi esasıyla bu kodların aynı zamanda açıklamalarının da etiketlerde bulunması gerekmektedir.

Bu haliyle ürünün ön yüzündeki ifadelerin ürünün gerçek içeriği ve yasal tanımına uygun olmadığı, tüketiciyi aldatıcı ambalaja ve vurgulara sahip olduğu açıkça görülmektedir. Bu çerçevede nihai kararı siz değerli takipçilerimize bırakıyoruz. #NeYediğiniziBilin



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri