Gıda Dedektifi Özel

Gıda Panorama 1. Bölüm Youtube kanalımızda yayınlandı.


Bir süredir teknik altyapı çalışmalarını sürdürdüğümüz haftalık değerlendirme programımız olan Gıda Panorama’nın ilk bölümünü önceki gün YouTube kanalımızda canlı yayınla sizlerle buluşturduk. Yaptığımız yayın çerçevesinde geçtiğimiz hafta Instagram, Twitter, Facebook ve gidadedektifi.com web sitesi platformlarında paylaştığımız ve sizler tarafından ilgi gören ve gündem oluşturan paylaşımları birlikte yeniden değerlendirdik. Bu kapsamda Instagram’da en çok ilgi çeken ilk üç paylaşıma, Twitter ve web sitemizden de birer paylaşıma detaylarıyla yer verdik. Program ilk yayınında 3 bini aşkın takipçimize ulaştı. İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ederiz. Peki neler konuştuk?

View this post on Instagram

Dün akşam Mc Donald’s tarafından yıllardır ülkemizde satışta olan Mc Chicken ürününün içeriğini yayınlamıştık. Ürünün ısıl işlem görmüş et ürünü olduğu, Palm yağı içerdiği gerçeğinin yanısıra Monosodyum Glutamat içerdiğini Türkiye’de ilk kez Gıda Dedektifi olarak açıklamıştık. Burada temel olarak sıkıntı elbette bu içerik bilgilerinin hiçbir şekilde tüketiciye açıklanmıyor olmasıdır. Fakat bir başka yönüyle ürünün İngiltere, A.B.D. ve Kanada gibi ülkelerden farklı içerikle ülkemizde üretilmesidir. Bu açıdan bakıldığında tüm dünyada tartışılan ve “yedikçe yedirir” vurgusuyla bilinen Monosodyum Glutamat yani MSG’nin bu ülkelerdeki hiçbir Mc Donald’s ürününde bulunmazken; ülkemizdeki ürünlerde kullanılıyor olmasıdır. MSG ülkemizde başka hangi McDonald’s ürününde yer almaktadır? Bunu bilmiyoruz fakat görünen o ki sunulan ürünlerde MSG kullanımı söz konusudur. Bunun yanısıra firmanın MSG içeren Örn; Arabistan gibi diğer ülkelerde web sitesi üzerinden tüketiciye verdiği cevaplarla, MSG’li ürün içermeyen ülkelerdeki tüketicilere verilen cevaplar ironiktir. İngiltere’de Mc Donald’s web sitesi üzerinden yaptığımız araştırmada “Ürünleriniz MSG içeriyor mu?” sorusuna firma tarafından “Birleşik Krallık’ta satılan hiçbir Mc Donald’s ürününde MSG bulunmamaktadır.” denilmekte ve tüm içerik detayları web sitesinden tüketicilere açıkça sunulmaktadır. Yine Kanada’daki web sitesinde de “Ürünlerinizde MSG kullanıyor musunuz?” sorusuna; “Hiçbir ürünümüzde MSG kullanmıyoruz. Fakat ürünlerimiz bitki ve sebze proteinlerinden gelen doğal glutamat içermektedir.” ifadeleriyle cevap verilmiştir. Aynı soru Birleşik Arap Emirlikleri’nde sorulduğunda firmanın cevabı ise ironiktir. Firma soruyu; “MSG gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir lezzet artırıcıdır ve yerel marketlerden satın aldığınız birçok gıda maddesinde de bulunabilmektedir. MSG’nin kullanımı gıda güvenliği yetkilileri tarafından yetkilendirilmiştir.” İfadeleriyle cevaplandırılmış ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde sunulan McChicken ürününde bulunduğunu belirtmiştir. Muhtemelen bize de Birleşik Arap Emirlikleri’ndekine benzer bir cevapla açıklama yapılacak ve MSG övülecektir. Peki biz bunu yiyecek miyiz? #NeYediğiniziBilin

A post shared by Gıda Dedektifi ® (@gidadedektifi) on

Geçtiğimiz hafta sizlerden 30 bine yakın beğeni alan ve 1 milyondan fazla gösterim yapan McChicken burger ilk gündem konusu olarak programda yer aldı. Türkiye ve İngiltere içeriği arasında ortaya koyduğumuz farklılık ve özellikle MSG kullanımı konusunu yeniden değerlendirdik. Bildiğiniz gibi, İngiltere, Kanada ve A.B.D. gibi ülkelerde MSG kullanımı olmadığını garanti eden firmanın, Türkiye’de MSG içeriğini tüketicilere beyan etmediğini önceki hafta sizlere aktarmıştık.

Tam da fast food’lardaki MSG yani Monosodyum Glutamat içeriğini konuşurken Okul Gıdası logosuyla kantinlerde satışına hazırlanan bir cips-kraker ürününde MSG varlığını tespit eden yayını yaptık. Bu yayın tüm kamuoyunu şaşırtırken, okul gıdasının ne denli denetlendiği konusunu da gündeme bomba gibi düşürmüştü. Bu yayın sonrasında okul gıdası konusu çokça sorgulanmaya başladı – ki devletin de bu uygulamanın pek de arkasında durmadığını ve hatta erteleme kararı üzerinde kantincilerle pazarlık yaptığı duyumlarını sizlere aktardık.

View this post on Instagram

Haziran ayında üç bakanlığın ortak imzasıyla yürürlüğe giren “Okul Gıdası” uygulaması aylardan bu yana konuşulmuş ve ulusal basın üzerinden çokça duyurulmuştu. Biz yapılan lansman konuşmasında Sn. Bekir Pakdemirli’nin çocukları bir “fırsat” ve “pazar” olarak gören cümlesine dikkat çekmiş ve uygulamaya olan ön yargımızı ortaya koymuştuk. Okulların açılmasıyla yeniden gündeme gelen uygulamayla bu sefer de televizyonlarda tiyatrolaştırılmış haberler görmeye başlamıştık. Bir yandan da kantincilerin sessiz ama derinden tepkilerini gündeme getirdik. Bu bağlamda bundan birkaç hafta önce bakanlık yetkilileri ile bir araya gelen kantincilerin “Okul Gıdası” uygulamasının mümkün olmayan ve “sakıncaları” olan bir uygulama olduğu konusunda bakanlığa baskı yaptığı ve bakanlığın da bu durumu “anlayışla” karşıladığını öğrendik. Kaldı ki, yine Gıda Dedektifi olarak üretilen Okul Gıdalarının da iddia edilenin aksine MSG gibi kimyasal maddeler içerdiğini sizlere duyurmuştuk. Gıda Dedektifi takipçilerinden günlerdir gelen mesaj ve görseller aslında uygulamanın kantinciler tarafından tanınmadığını açıkça teyit ediyordu. Günlerdir gündemde tuttuğumuz konu bugün Kantinciler ile Bakanlık yetkililerinin bir araya geldiği gizli toplantıda karara bağlandı; Okul Gıdası uygulaması başlamadan bitti. Bu karar alınırken ilgili bakanlıklar tarafından “Çocuklar bizim emanetimiz” ifadelerinin bugün bu iptal kararıyla ayaklar altına alındığını da söylemek gerekiyor. Öyle ki; emanet kantincilerin maddi menfaatlerine kurban ediliyor. Çocukların tüketiminin zararlı olduğu yüksek kalorili, yüksek şekerli ve doymuş yağ içeren endüstriyel ürünler göz göre göre kantinlerde satılmaya devam edecek. Hangi meslek grubu olursa olsun devleti bu yapı karşısında aciz duruma düşüren ilgililerin – emanete hıyanet ettikleri gerçeği de düşünülürse – bulundukları mevkiilerin hakkını veremediği görüyoruz. Pazartesi günü yani tebliğin resmen başlayacağı 16 Eylül’de yayınlanacak resmi yazıyla uygulamanın erteleneceğinin duyurulmasını – üzülerek bekliyoruz. #ÇocuklarımızıYedirmeyeceğiz

A post shared by Gıda Dedektifi ® (@gidadedektifi) on

Ve maalesef duyumlarımız üzerine Okul Gıdası uygulamasının ertelendiği kararını da resmi gazete yayınından günler öncesinde ilk kez Gıda Dedektifi olarak sizlere – üzülerek duyurduk. Konunun başlangıcında yapılan konuşmalar, verilen sözler ve vaadlerle Gıda Panorama’da canlı yayında yeniden değerlendirme şansı bulduk. Bu çerçevede uygulamanın da 7 Eylül 2020’ye ertelendi – yani bir başka deyişle uygulamadan vazgeçildi.

Geçen haftanın en dikkat çeken twitter paylaşımını da programda canlı olarak değerlendirdik. Programdan hemen önceki gün yayınladığımız bu gönderi tüm haftaki yayınları geride bırakarak gündeme oturmuştu. Öyle ki; abur cubur kampanyalarının aksine Adana’da Groseri ismiyle faaliyet gösteren bir markette çocuklara Okulda Dönüş kampanyası kapsamında özel kutularda elma ve muz gibi meyveler ikram edildiğinden bir takipçimizin paylaşımıyla haberdar olmuş ve sizlere aktarmıştık. Bu konuyu yayında da kısaca değerlendirmiş olduk.

Sonrasında gidadedektifi.com web sitemizde haftanın en çok ilgi gören palyaşımına sıra geldi. Burada da yine haftaya damgasını vuran paylaşımlardan biri olan; Burger King hamburger etindeki kabarcıklarla ilgili firmanın yaptığı açıklama yer aldı. Hafta boyunca binlerce kişi tarafından merakla beklenen bu duruma firmanın açıklaması da canlı yayında tekrar değerlendirilmiş oldu. Konuyla ilgili yapılan açıklamanın şahsım da dahil olmak üzere birçok takipçimizi tatmin etmediğini de söyleyelim.

Gıda Panorama’da konuştuğumuz son konu ise; geçtiğimiz hafta Denetle üzerinden gelen ve Twitter hesabında yayınlanan bu şikayet videosu oldu. Videoda İstanbul Kağıthane’de bulunan bir okulun arka bahçesinden kaçak yollarla öğrencilere satış yapıldığı görülüyordu. Bu haliyle bir uyuşturucu satıcısı edasıyla öğrencilere yapılan bu kaçak satış şekli okullardaki güvenlik tedbirlerini gündeme getirdi. Ayrıca; öğrencilere mevzuata aykırı ürünlerin sadece kantinler değil; kantinler haricinde kaçak yollarla da ulaştırabildiğini göstermesi açısından önemliydi.

Gıda Panorama’nın bu haftaki yayınına göstermiş olduğunuz ilgiye tekrar teşekkür ediyoruz. 20 Eylül Cuma akşamı 18:00’de canlı yayında görüşmek üzere. #NeYediğiniziBilin



Leave a Reply

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri