Gündem Özel

Çocuklara yönelik gıda satışı düzenlemelerine bir geri adım da Ticaret Bakanlığı’ndan geldi!


Geçtiğimiz Aralık ayında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve Temmuz ayı itibariyle – sözde – uygulanmaya başlanan “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği” değişikliklerinde bu sabah itibariyle yine bir değişikliğe gidildi. Düzenlemede devlet tarafından ciddi bir geri adım atılıyor, maddenin kapsamı daraltılıyor. Fakat bunun farkında olmayan ulusal basın bunu sabahtan bu yana bir müjde gibi duyuruyor. Bilmiyorlar, araştırmıyorlar ve sorgulamıyorlar. Devlet de bu rahatlık ve özgüven ile sessiz sedasız Resmi Gazete’de yayınlayıp yaptığı uygulamalarda geri adımlar atıyor.

(3) Aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaların satışını artırmaya yönelik uygulamalar kapsamında, çocuklar hedef alınarak, ürünle birlikte çocukların ilgi alanlarına ve beğenilerine yönelik hediyeler verilemez ve benzeri hiçbir pazarlama tekniği uygulanamaz.

28 aralık 2018 tarihli yönetmeliğin ilgili maddesi

Özellikle çocuklara satılan promosyonlu – sürpriz yumurta ve hediyeli menü vb. – gıdalara karşılık yürürlüğe alınan düzenleme aynı zamanda tanıtım ve reklam kampanyalarını da kapsıyordu. Görüleceği üzere yönetmeliğin 24/A maddesinin 3. fıkrasında; “Aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaların satışını artırmaya yönelik uygulamalar kapsamında, çocuklar hedef alınarak, ürünle birlikte çocukların ilgi alanlarına ve beğenilerine yönelik hediyeler verilemez ve benzeri hiçbir pazarlama tekniği uygulanamaz.” ifadeleri yer alıyordu. Yapılan bugünkü düzenlemeyle bu maddenin sonundaki ifadelerde düzenlemeye gidildi ve kısıtlamanın çerçevesi daraltıldı.

(3) Aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaların satışını artırmaya yönelik uygulamalar kapsamında, çocuklar hedef alınarak, asıl ürünün dışında çocukların ilgi alanlarına ve beğenilerine yönelik ürünler, ürünle birlikte ayrıca hediye olarak verilemez.

12 ekim 2019 tarihli yönetmeliğin ilgili maddesi

Buna göre bugünkü düzenlemeyle bu maddenin sonundaki “benzeri hiçbir pazarlama tekniği uygulanamaz” ifadesi kaldırıldı. Bunun yanısıra; “ürünle birlikte” yerine “asıl ürünün dışında” ifadesi geliyor. Bu değişikliğe iki husus çerçevesinde bakmamız gerekiyor. Birincisi ve en önemlisi; devlet yürürlüğe aldığı bu yönetmeliği 1 Temmuz 2019 tarihinden bu yana hiçbir surette uygulamıyordu. Sürpriz yumurtalar ve benzer pazarlama teknikleri halihazırda tüm uyarılarımıza ve başvurularımıza rağmen devam ediyordu. “Okul Zamanı” veya “Okul’a gidiyoruz” adı altında tanıtım ve promosyonlara, yumuşak şekerlerle birlikte kalemkutusu dağıtan firmalara bu süreçte hiçbir zaman dur demedi. Şimdi de yapılan bu tanıtım ve promosyonlardaki kısıtlamayı kaldırarak geri adım atıyor. Bunu da ulusal basın bir başarı ya da müjde olarak yayınlıyor. Söz konusu durum birkaç ay içinde firmaların baskısıyla çocukların sağlığını direkt olarak ilgilendiren konularda ikinci kez atılan geri adım oldu. Bu konuyla ilgili detaylı değerlendirmemizi birkaç gün içinde Youtube kanalımız ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden yapacağımız video yayınlarla sizlere aktaracağız.

View this post on Instagram

28 Aralık’ta bu yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandığında çok sevinmiştik. Öyle ki; içeriğinde yüksek şeker ve doymuş yağ içeren, Sağlık Bakanlığı tarafından “Kırmızı Kategori”ye alınarak okul kantinlerinde satışı kısıtlanan ürünlerle ilgili genel nitelikte bir reklam yasağı gelmişti. Artık bu ürünlerin her türlü radyo ve televizyon programında ve çocuklara yönelik tasarlanan her türlü mecrada reklamı yapılamayacaktı. Ayrıca, yanında hediye vermek suretiyle çocukların ilgi ve beğenilerini çeken ürünlerin satışı yasaklanacak ve benzeri hiçbir pazarlama tekniği kullanılmayacaktı. Yönetmeliğin ilgili maddesi geçiş süresi olarak 30 Haziran 2019 yani dünü son tarih olarak işaret ediyordu. Başka bir deyişle, bu düzenlemeyi getiren yönetmeliğin 4. Maddesi bugünden itibaren geçerli olacaktı. Bugün yaptığımız yayın sonrasında gelen fotoğraflar ve bizzat tespitlerimiz ise marketlerde sürpriz yumurtalar ve benzeri şekilde oyuncak hediyesiyle satılan ürünlerin aynı şekilde satışta olduğunu gözler önüne serdi. Yine gördüğümüz haliyle ürünlere ilişkin reklamlar da devam ediyor. Konuyu fazla uzatmadan Ticaret Bakanlığı’na ve ilgililere sesleniyoruz; 1 Temmuz 2019 yani bugün itibariyle geçiş süreci biterek yürürlüğe girmiş yönetmeliğin 4. Maddesi gereğince tüm reklamların denetlenmesi ve yanında hediye vermek suretiyle satılan bu ürünlerin toplatılması gerekmektedir. Bu çerçevede daha fazla vakit kaybetmemek adına konuyu bugün itibariyle bireysel başvuru hakkımızı kullanarak CİMER üzerinden Ticaret Bakanlığı’na sunduğumuzu da belirtelim. Sizler de bireysel olarak konunun denetlenmesi ve yürürlüğe giren ilgili maddenin uygulanmasına yönelik taleplerinizi CİMER üzerinden Ticaret Bakanlığı’na iletebilirsiniz. İlerleyen günlerde gelecek cevap ve uygulamanın akıbeti açısından da konunun takipçisi olacağımızı belirtelim. #ÇocuklarımızıYedirmeyeceğiz

A post shared by Gıda Dedektifi® 🇹🇷 (@gidadedektifi) on



Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri