Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş günü olan 16 Ekim her yıl farklı konseptlerle Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Dünya Gıda Günü bu yılki konsepti #ZeroHunger Türkçe’ye çevrilmiş haliyle #AçlığaSonVer etiketiydi. Biz de Dünya Gıda Günü kapsamında FAO tarafından yayınlanan ve birbirinden önemli gıda konularını kapsayan videoları konu alan özel bir yayın hazırladık.

Yayınımızda ilk olarak FAO tarafından #ZeroHunger etiketiyle yayınlanan videoları ele alıyoruz. Bu videolarda temel olarak dünyadaki açlık ile obezite ele alınıyor. Dünya üzerinde 820 milyon kişi açlıkla boğuşurken, bir o kadarı – hatta daha fazlası da – yüksek kilo veya obezite ile savaşıyor. Dünyadaki bu dengesizliğe dikkat çeken #ZeroHunger doğal kaynakları daha doğru kullanarak, gıdayı tüm dünyaya eşit ve sağlıklı şekilde ulaştırmanın yollarını arıyor.
Yayınımızda konu ettiğimiz bir diğer video ise yine FAO tarafından yayınlanan Gıdada İsraf videosu. Dünyada gittikçe büyüyen ve doğal kaynakları çok yönlü olarak tehdit eden israf ve katı atık konusundaki bu önemli videoyu simultane olarak sizlere aktarıyoruz. Hızlı ve yoğun bilgi akışı içinde videodaki bilgileri okumak isteyenler için videonun notlarını paylaşıyoruz.

Her yıl dünyada üretilen yiyeceklerin üçte biri kayboluyor ya da çöpe gidiyor. Bu kayıp sadece ekonomik bir kayıp değil, doğal kaynakların kaybı anlamına geliyor.
Sadece doğal kaynaklar değil; ürünleri yetiştirme, işleme, paketleme, nakliye ve pazarlama alanında da kaynaklar ve emekler boşa gidiyor.
Düşünün ki , bu dünyanın %28’si kadar tarım arazisinde yetişen ürünlerin çöpe gitmesi demektir. Bu da Çin, Mongolya ve Kazakistan’ın toplam yüzölçümü kadar alanda yetiştirilen ürünlerin çöpe gitmesi demektir.
Buna ilave olarak 250 km küp suyun da yine bu israfta yok olup gittiğini görüyoruz. Bu su israfı Zambizi veya Volga nehirlerinde yıl boyunca akan miktara ya da dünyadaki hane halkı su ihtiyacının tamamını karşılayacak miktara eştir.
Tarım ve balıkçılık da el değmemiş alanlara ormanlara ve doğal ekosistemlere doğru genişliyor. Buralarda biyo çeşitliliğin kaybolmasına sebep oluyor.Tüm bu israf edilen gıdalar 3,3 milyar ton seragazının salınmasına yol açıyor. Bu salınımı bir ülke yapsaydı dünyanın en çok sera gazı salınımı yapan 3. Ülkesi olurdu. Bu aslında hepimiz ortak ülkesi diyebiliriz bu aşamada.
Bu şekilde devam edemez.Nüfus gittikçe artıyor ve kaynaklar azalıyor. Doğal kaynaklarımızı bu şekilde çöpe atmaya devam edemeyiz.
İsrafı durdurmak adına bir şeyler yapalım;Gıda üreticileri gıda kaybını önlemek adına daha iyi bir hasat ve depolama teknolojisi geliştirebilirler. Satıcılar fiyatları düşürebilirler. Örneğin; şekli şemali çok da düzgün olmayan sebzeler bu şekilde satılabilir veya satamadığı gereğinden fazla ürünleri ihtiyacı olanlara bağışlayabilir. İnsan tüketimine uygun olmayan gıdaları hayvanları beslemek için kullanabilirler. Bireysel tüketiciler gıdaları satın alırken daha bilinçli olabilirler. Aldıkları gıdaları daha iyi şartlarda muhafaza edebilirler, gıda artıklarını geridönüşüme kazandırabilirler. Restoranlarda daha az porsiyonlar talep edebilirler. Bu ve bunun gibi küçük gayretlerle bunu başarabiliriz.
Gıda israf piramidinin temelinde atıklar var. Piramidin en altında “katı atık sahalarının azaltılmasını” görüyorsunuz. Yetkililer üreticilere, satıcılara ve tüketicilere destek olarak bu piramidi tersine çevirebilir. Örneğin; Gıda üreticilerinin hasat sonrası kapasitelerini arttıracak teknolojiler geliştirebilir. Son Tüketim tarihleri daha kusursuzca konabilir böylelikle tüketilebilir gıdalar boşuna imha edilmez.
Farkındalık arttıran projeler ve gıda israfını önleme konusunda halkı bilinçlendirecek kampanyalar düzenlenebilir, halkın bu bilinci geliştirmesi teşvik edilebilir.
Gıda atıklarından kompost ve biogaza dönüştürecek teknolojik yatırımlarla katı atık sahaları azalabilir.Çözüm sizinle başlıyor.
fao gıda israfı videosu notları
Her bir üretici,
Her bir süpermarket,
Her bir hanehalkı, restoran ve uluslar bu işin bir parçası.
Gıda kaybını ve israfını azaltmak aslında hepimizin ortak mutabakatıyla olacak. Gıda üretmek adına harcanan her doğal kaynak atık sahalarındaki çöplere değil, dünya nüfusu için bir öğüne dönüşsün.
Yayınımızda ayrıca Dünya Gıda Günü dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan video da konu ediliyor. Bunun yanısıra tüm dünyadan çocukların katılımıyla FAO tarafından gerçekleştirilen resim yarışmasına Türkiye’den katılan beş farklı resmi inceliyoruz. Bu kapsamda başta çocuklarımız olmak üzere tüm dünyanın dengeli şekilde; sağlıklı ve temiz gıdaya ulaşması dileklerimizle 16 Ekim Dünya Gıda Gününüzü kutluyoruz. #NeYediğiniziBilin