Bu fotoğrafları önceki gün Metro Grossmarket’teki pastacılık reyonlarında çektik. Daha birçok katkı maddesi var ama bazılarını sizlere sunup birkaç hususa dikkat çekeceğim. Renklendiriciler, Kıvam arttırıcılar, Koruyucular, Tatlandırıcılar. Tabii dahası var.

Sarı Gıda Renklendiricisi olarak satılan ürün E102 kodlu Tartrazin. Ambalajdaki ilk dikkatimizi çeken ifade birçok şekerlemede gördüğümüz; “Çocukların aktivite ve dikkatleri üzerinde olumsuz etkileri olabilir” ifadesi. Aslında bu daha açık ve net haliyle; “Hiperaktiviteye sebep olabilecek bir madde içermektedir” demektir ve hatta olmaktadır.
Kırmızı Gıda Renklendiricisi olarak satılan E124 kodlu Ponzo 4R de aynı uyarıya sahiptir. Bu ürünlerden Tartrazin; Norveç, Avusturya ve Metro Grossmarketlerin de merkezinin bulunduğu Almanya’da yasaklıdır. Yine Ponzo 4R isimli kimyasal renklendirici de Norveç, Kanada ve Amerika Birleşik devletlerinde yasaklı durumdadır.

Ürünlerdeki diğer dikkat çekici ifade; “Temel ve yardımcı renk maddelerinden sentetik olarak üretilmiştir” ifadesidir. Öyle ki, bu boyalar azo boya olarak sınıflandırılmakta yani petrol esaslı boyalardır. Azo boya, kansere sebep olması sebebiyle deri, tekstil ve hazır giyim ürünlerinde yasaklanan boyalar olup, bunlar ülkemizde artık gıdalara girmiş vaziyettedir. Yani başka bir deyişle yıllar önce tekstilde ve dericilikte kullanılan maddeleri bugün “İyi ki doğdun!” diyerek yiyoruz, çocuklarımıza yediriyoruz. Bunun karşılığında devlet ise bir satır uyarıyla görevini yerine getirmiş oluyor.
Bu ürünlerin ortak bir diğer yanı ise üretim yerleri. Birçok gıda katkı maddesinde olduğu gibi bu ürünler de ülkemizde üretilmemektedir. Hindistan’dan ithal edilen bu azo boyaları bugün yerli firmalar ve markalar adı altında veya Menşei: Türkiye olarak satılan birçok şeker, sakız, pasta veya pasta süsü bulunan her türlü mamülde görebilmeniz mümkündür. Dahası bu bileşenlere ulaşmak kolay olduğu gibi bunlarla üretilen ürünler de artık hayatımızın her alanına girmiş, normalleştirilmiş ürünlerdir. Bu haliyle bunların zararlarını topluma anlatmak, bu konuda toplumsal farkındalık oluşturmak bir hayli zordur. Bu sebeple herkesin bireysel bilinçlenme sürecinde bu durumu çevresindekilerle paylaşması önemlidir. #NeYediğiniziBilin