Binde 1, Onbinde 1 oranında muz içeren sütlerin “Muzlu süt” diye satıldığı 2019 yılında bundan belki biraz daha şaşırtıcı bir şey oldu. Önceki gün duvara bantla tutturulmuş bir muz, sanat eseri adı altında 120 bin dolara alıcı buldu. Sanatçının 3 adet ürettiği bu “nadide” eserin ikinci versiyonu da 120 bin dolara alıcı bulurken, 3. Versiyonu için 150 bin dolar fiyat belirlendi. Fakat onu da müzede dolaşan bir ziyaretçi duvardan kopararak yedi. Olay tam da bu haberle birlikte gündeme oturdu. Tüm dünya bir duvara tutturulmuş 120 bin dolarlık muzu konuşuyor.
Aslen anavatanı Hindistan olarak bilinen muza “yabani muz” adıyla tarihte ilk kez M.Ö. 5000 yılında Papua Yeni Gine’de rastlanıyor. Muz Avrupa’ya ilk kez M.Ö. 327 yılında Hindistan’dan geliyor. Amerikalılar ise muzla ilk kez 1876 yılında Philadelphia Fuarında tanışıyor. Sonrasındaysa United Fruit şirketi adıyla bir “muz cumhuriyeti” kuruluyor. Şirket uzun yıllar boyunca muz piyasasını elinde bulundurarak 1946 yılında Guatemala, Honduras, Küba, Nicaragua, Kosta Rika, Jamaika, Panama ve Kolombiya’nın bulunduğu bölgede adeta hüküm sürüyor. 1951 yılından sonra Guatemala ve Küba’da çıkan hareketler ve isyanlar ile “Muz cumhuriyeti” dağılmaya başlıyor. 1970 yılında başka bir gelişme daha oluyor ortaya çıkan Panama hastalığı sonrasında Cavendish çeşidi muzlar piyasaya hakim olarak fiyatları düşürüyor. Sonrasında Panama hastalığı Cavendish çeşidi muzlara da musallat oluyor. Muz her geçen yüzyılda farklı bir evrim geçiriyor, ticari olarak değer kazanıyor ve tüketiminin artmasıyla artık temel gıda maddelerinden biri olarak yerini alıyor. United Fruit şirketi 1980’lerde yerini bir zamanlar Türkiye’de de çokça bildiğimiz Chiquita şirketine devrediyor.
Ülkemizde sadece Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa’da muz yetiştiriciliği yapılıyor – ki Anamur muzu ismiyle de tadıyla da biliniyor. Anamur muzu daha az şeker içermesi ve yüksek besin değeriyle dikkat çekiyor. Öyle ki; 100 gr. Anamur muzunda 11,3 gr. Şeker varken, İthal muzda 14,2 gr. şeker bulunuyor. Muz doğal olarak Glikoz ve Fruktoz şekerlerini içeriyor. Buna karşılık olarak Anamur çeşidinde 1,7 gr. Lif bulunuyor. Anamur muzu ortalama 130 gr.’lık tek porsiyonda 297 mg. Potasyum içerirken, bu oran ithal muzda 200 mg. civarındadır. Anamur muzu tek porsiyonda 36,4 mg. Magnezyum ve 11,2 mg. C vitamini içermektedir. #NeYediğiniziBilin
🔎Anamur Muzu Besin Değerleri
👉Enerji 102,7 kcal
👉Şeker 14,7 gr.
👉Yağ 0,14 gr.
👉Protein 0,7 gr.
👉Lif 2,2 gr.
👉Potasyum 297 mg.
👉Magnezyum 36,4 mg.
👉C vitamini 11,2 mg.
📌Not: Besin Değerleri tek adet muzun (130 gr.) yenilebilir kısmı için verilmiştir.