Önceki ay Ankara’da bir kantinde mevcut mevzuata göre satılması mümkün olmayan bir şırınga çikolatadan kaynaklı olarak Mert Yağız’ın hayatını kaybetmesi sonrasında kantinlerdeki denetimsizlik konusu ülke gündemi bomba gibi düşmüştü. Gıda Dedektifi olarak geçtiğimiz yıldan bu yana sürekli olarak gündemde tuttuğumuz bu denetim eksikliği böylesi bir olay sonrasında bile düzelmedi. Öyle ki, Mert Yağız’ın ölümü sonrasında Milli Eğitim Bakanı Sn. Ziya Selçuk “Kantinlerde denetim eksiğimiz olduğu görülüyor” ifadeleriyle adeta bir itirafta bulunmuştu. Bugün tarafımıza İstanbul Kartal’dan gönderilen video ise kantinlerdeki denetimsizlik gerçeğinin değişmediğini gözler önüne seriyor. Mert Yağız’ın ölümü bile kör ve topal olmuş bu sistemi değiştirmeye yetmedi.

Gıda Dedektifi olarak geçtiğimiz yıldan bu yana sürekli olarak gündemde tuttuğumuz kantinlerdeki denetim eksikliği Mert Yağız’ın hayatını kaybetmesi sonrasında da maalesef düzelmedi. Oysa bu acı olay sonrasında Milli Eğitim Bakanı Sn. Ziya Selçuk “Kantinlerde denetim eksiğimiz olduğu görülüyor” ifadeleri adeta bir itiraf niteliği taşıyordu ve bir şeylerin değişebileceğinin sinyallerini veriyordu. Bugün tarafımıza İstanbul Kartal’dan gönderilen video ise kantinlerdeki denetimsizlik gerçeğinin değişmediğini gözler önüne seriyor. Mert Yağız’ın ölümü bile kör ve topal olmuş bu sistemi değiştirmeye yetmedi.

İstanbul Kartal’da bulunan Nihat Erim ilkokulu kantininde çekilen görüntülerde birçok markanın çeşit çeşit abur cuburlarının kantinde satıldığı görülüyor. Bir marketten bir bakkaldan farksız olan kantinde kelimenin tam anlamıyla “Ne ararsanız var!” Fakat 2016 yılından bu yana yürürlükte olan ve Sağlık Bilim Kurulu tarafından onaylı rapor doğrultusunda denetime altlık oluşturan mevzuata göre bu ürünlerin neredeyse hiçbirinin kantinlerde satışı yasal değil. Satışı kısıtlanmış olan ürünlerin kantinlerde satılması ise tam anlamıyla bir denetim skandalı. Fakat öylesine alıştık ki, artık ne desek boş geliyor.
Her defasında obeziteden, diyabetten, hiperaktiviteden bahseden Milli Eğitim Bakanlığı nedense bu denetimsizliği bir türlü çözemiyor. Kağıt üzerinde yapılan denetimler bu sisteme engel olamıyor. Bu haliyle videolarda görülen kantinin güncel denetim raporlarının bakanlık tarafından incelenmesini ve kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz. Öyle ki, böylesi bir kantin Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili genelgesine tabi denetimden geçmiş olamaz, olmamalıdır. Geçmediyse, bu işletme çalışmaya devam edemez, etmemelidir. O yüzden burada kağıt üzerinde yapılan bir denetimden yani gerçek anlamıyla denetimsizlikten bahsediyoruz.
Bir yandan “denetim eksiğimiz var” diyerek itirafta bulunan Sn. Ziya Selçuk’un diğer yandan bu denetimsizliğe göz yummamasını ve “gerçek” denetimlerle yürürlükteki genelgeyi uygulamasını bekliyoruz. İlkokul çağında henüz okuma yazmayı yeni öğrenen çocuklara etiket okuryazarlığı öğütlenene kadar, genelgenin uygulanarak kantinlerde doğru örneklerin sunulmasının onlara en iyi kılavuz olacağı kanaatindeyiz. #ÇocuklarımızıYedirmeyeceğiz