Gündem Özel

Bal aromalı şurup üretimi yasaklandı!


Bu sabah Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmelik Değişikliği kapsamında “bal aromalı şurup” üretimine yasak getirildi. Buna göre yönetmeliğin Üçüncü Bölüm 9. Maddesinin 2. Bendinde; “Aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilemez.” İfadeleriyle yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda bugün itibariyle ürünlerin üretimine yasak getirilmiş olup, 31.12.2020 itibariyle de piyasadan tamamen kaldırılması öngörülmektedir.

Yönetmelik kapsamında ayrıca pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet vb. İsimlerle üretilen ürünlere de üretim yasağı getirildi. Aynı maddenin 3. Bendine göre; “Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi verilen ürünler üretilemez” ifadeleri yer aldı.

Yönetmelik aynı zamanda “Coğrafi işaret ile ilgili hükümler” başlığında “Gıda ile ilgili coğrafi işaret veya geleneksel ürün adlarının kullanımının, tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimi Bakanlıkça yapılır.” İfadeleriyle coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları kullanılan ürünlerin kullanıma uygunluğunun Tarım ve Orman Bakanlığı’nca denetlenmesi sağlandı.

Bu iki durum da geçtiğimiz aylarda Gıda Dedektifi ve Denetle hesaplarında gündeme gelmişti. Ağustos ayında Tatvan Devlet Hastanesi’nde kahvaltıda hastalara bal yerine “bal aromalı şurup” dağıtımına ve Ekim ayında içeriğinde mandalina yerine mandalina aroması bulunan lokumun “Bodrum Mandarini” coğrafi işareti taşıdığına dikkat çekmiştik. Bu kapsamda gündeme getirdiğimiz ve kamuoyunda yer bulan konuların bugün yönetmeliğe tüketici lehine yansıdığını görüyoruz.

Darısı mısır şurubunun bulunduğu başta çocuklara yönelik ürünler olmak üzere tüm ürünlere,
Darısı; giyim mağazalarında, kitapevlerinde, oyuncakçılarda satışına onay verilen yumuşak şeker ve abur cuburlara,
Darısı; “tereyağ keyfi” adıyla satılan tereyağ görünümlü margarinlere,
Darısı; “tost peyniri”, “kahvaltılık peynir” isimleriyle satılan kaşar peyniri görünümlü eritme peynirlere,
Darısı; çocuklarda hiperaktiviteye sebebiyet verdiği kesinleşmiş olan petrol bazlı azo boyalara,
Darısı; Monosodyum glutamata,
Darısı; sebze ve meyvelerde hepimizin maruz kaldığı pestisitlere diyoruz. #NeYediğiniziBilin



Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri