Özel Açıklama

Üretici firma Bifa Bisküvi L-sistein etiketiyle ilgili yazılı açıklama yapmıştır.


Önceki günlerde Kırınkıl markalı Balık Kraker etiketinde Fransızca içerik kısmında L-sistein ifadesi bulunmasına rağmen; Türkçe içerik bilgisinde bu bileşenin yer almaması üzerine “L-sistein’e resmen Fransız kaldık” başlıklı bir yayın yapmıştık. Paylaşımda L-sistein maddesinin Türk Gıda Kodeksi’ne göre ekmeklik unlarda yasaklı bir madde olduğundan bahsetmiş ve bilimsel dayanaklar çerçevesinde tartışmalı olan bileşeni sizlere aktarmıştık.

View this post on Instagram

Ekmeklik unlarda yasaklı olan madde; çocuklara yönelik üretilen Balık Kraker’in Fransızca içeriğinde ortaya çıkıyor! Kısacası; L-sistein’e Fransız kalıyoruz. Tüketicinin bilgilendirilmesi engelleniyor. Orta Asya’da özellikle Çin’de insan saçından ve domuz kılından hidroliz yoluyla elde edilen L-sistein küresel pazarda yıllık 5000 tonluk büyük bir pazar hacmine sahiptir. L-sistein Japonya ve Almanya’da insan ve hayvan kökenli olmayan hammaddeden üretilmektedir. Türk Gıda Kodeksi’ne göre L-Sistein bileşeninin ekmeklik unlarda kullanımı yasaklanmıştır. Bunun yanısıra E910 koduyla L-sistein ve E920 koduyla L-sistein Hidroklorür Monohidrat olarak çeşitli endüstriyel gıdalarda kullanımına izin verilmektedir. Burada elbette temel tartışma konusu bileşenin üretildiği ülke ve üretimindeki hammaddedir. Karşımıza çıkan “Balık Kraker” ürününde Türkçe içerik bilgisinde yer verilmeyen fakat Fransızca içerik bilgisinde görülen L-sistein işte böyle bir bileşendir. Ürün üzerinde “Alkol, domuz yağı ve katkıları yoktur” ifadesi üründeki L-sistein bileşeninin domuz kaynaklı olmadığını taahhüt etse de; bileşenin üretim yeri ya da insan kaynaklı bir hammaddeden üretilip üretilmediğini ortaya koymamaktadır. Üründe Helal sertifikası olmaması da üründeki bileşenin hammaddesi konusunda kuşkular doğurmaktadır. Bu yönde bileşenin kaynağını ve hammaddesinin ortaya konması gerekmektedir. Diğer yandan bakıldığında ürünün Türkçe içerik bilgisinde bileşene yer verilmemesi tüketiciyi aldatıcı ve kuşkuları arttırıcı bir unsur olarak dikkat çekiyor. Öncelikle Etiketleme Mevzuatına tamamıyla aykırı olan bu içerik bilgilendirilmesinin araştırılmasına yönelik olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerini ve özellikle bakanlığı öncesinde BİM mağazalarının danışmanlığını yapan Sn. Bekir Pakdemirli’yi göreve çağırıyoruz. #NeYediğiniziBilin

A post shared by Gıda Dedektifi® (@gidadedektifi) on

Yazı sonrasında ürün etiketi çokça konuşulmuş ve tartışmalı bir madde olan L-sistein’in içerik bilgilendirmesinde neden Türkçe bölümünde yer almadığı sorgulanmıştı. Sonrasındaysa ürünün satışını yapan Bim marketler Kırınkıl markalı Balık Krakerleri toplatma kararı almıştı. Bu süreçte bazı medya organları yayınımızı çarpıtarak “Üründen saç ve domuz kılı çıktığı” yönünde aslı olmayan iddialar ortaya attı. Her zaman yaptığımız gibi hiçbir yönlendirme ve kasıt içermeyen “etiket okuma farkındalığı” kaynaklı paylaşımımız bazı yayın organları tarafından çarpıtılarak amacının dışına çıkartıldı. Söz konusu yayın organlarıyla ilgili Üretici firma hukuki süreç başlatırken; Gıda Dedektifi’nin paylaşımında yanlış veya asılsız bir bilgilendirme bulunmamaktadır.

Sizin paylaşımınızda, bu hammaddenin kullanıldığı iddia edilmemesine rağmen; bazı haber siteleri, paylaşımınızı referans göstererek, BİM ve Tedarikçi Firması olan Bifa Bisküvi Gıda ve San. A.Ş. firmalarını  hedef alan asılsız içeriklerde haberler yapmışlar ve tüketiciyi yanıltıcı faaliyet içerisine girmişlerdir. Bu haber sitelerine yönelik yasal işlemler avukatlarımız aracılığı ile başlatılmış olup, kendilerine konu ile ilgili ihtarnameler çekilmiş ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına tekzip yazımızın yayınlanması talep edilmiştir.
 
Tüketiciye ve üreticilere katma değer sağlayan çalışmalarınızın, toplumsal ve sosyal sorumluluğunun yüksek olduğu inancı ile tarafınızı desteklemekte ve takip etmekteyiz.

bifa bisküvi

Firmanın yaptığı açıklamada ise “Söz konusu ürünlerin L-sistein içermediği” ifadesi yer aldı. Üretici firma konuyla ilgili olarak 6 Mart 2020 tarihinde yani yayınımızdan bir gün sonra Karaman İl Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetim tutanağını da açıklamaya ek göstererek ürünlerinde L-sistein maddesinin kullanılmadığı ve Fransızca etiketteki bu durumun “matbaa hatasından” kaynaklandığını belirtti. Resmi bir belge olması sebebiyle söz konusu tutanağı yayınlamıyoruz. Tutanakta İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri işletmedeki üretim kayıtlarını inceleyerek L-sistein kullanılmadığını aktarıyor. Bunun yanısıra; arşivdeki eski ambalajları inceleyen yetkililer önceki üretimlerde L-sistein maddesinin “matbaa hatasından” kaynaklandığını tespit ediyor. Söz konusu tutanakta ürünlerle ilgili bir analiz veya teknik yöntem ile L-sistein olmadığına ise yer verilmemektedir.

Üretici firma Bifa Bisküvi tarafından Gıda Dedektifi’ne yapılan yazılı açıklamanın tamamı ise şu şekildedir;
Sayın Yetkili,
05.03.2020 tarihinde gidadedektifi.com web sitesinde ve aynı isimli sosyal medya hesaplarınızda “Balık Kraker’de kullanılan L-sistein’e resmen Fransız kaldık!” başlıklı paylaşımınız sonrasında, sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde ilgili ürün üzerinden firmamıza ve üretim yaptığımız market zinciri BİM’e yönelik haksızca yapılan yorum ve haberlere yönelik, cevap vermek zaruriyeti doğduğunu düşündüğümüz için aşağıdaki açıklamaları paylaşmak istedik;
Öncelikli olarak; Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde E920 L-sistein adıyla tanımlanan katkı maddesinin bahsi geçen balık kraker ürünümüzde KULLANILMADIĞINI belirtmek isteriz.
Söz konusu katkı maddesinin balık kraker ürünümüzde kullanılmadığı, Karaman Valiliği Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 06.03.2020 tarih 035146 Seri numaralı resmi kontrol raporu ile sabittir.(Ekte yer almaktadır.)
L-sistein katkı maddesini belirtilen üründe kullanmıyor olmamıza rağmen, ambalaj üzerindeki Fransızca muhteviyatta yer almasının nedeni, ekteki resmi kontrol raporunda da belirtildiği üzere selefon değişimindeki matbaa hatasından kaynaklanmaktadır.
Bu doğrultuda, balık kraker ürününün ambalajındaki Fransızca muhteviyatta yer alan ve yanlışlıkla yazılan L-sistein katkı maddesi Fransızca muhteviyatta kaldırılmıştır.”




Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri