Özel Araştırma

Tarım, kredi, birlik, kooperatif. İşin aslı fason üretim yaptıran bir firma!


Son haftalarda gündeme getirdiğimiz incelemeler ve yayınlarla fason üretim yapan fakat bunu tüketiciden gizlemek üzere etiketlerinde açıkça beyan etmeyen firmalardan bahsediyoruz. Bu firmalar etiketlerde markalarına ait işletme kayıt numarasının yanısıra adres, telefon ve hatta faks numaralarına kadar yazarken, asıl üreticiyi sadece mevzuatta zorunlu olan işletme kayıt numarası ile tüketiciye “sözde” beyan ediyor. Bu beyan da tüketicide ürünü markanın ürettiği algısını sağlıyor. Diğer yandan firma “mevzuata uygun” etiketleme yapmış oluyor. Bugün buna benzer bir uygulamayı yine tarım, kredi ve birlik gibi ifadelerle tüketicide olumlu algı oluşturan bir firmada göreceğiz.

Bu firma son dönemde adından çok söz ettiren ve devletin “resmi” olarak  desteğini arkasına alarak PR çalışmalarına hız veren Tarım Kredi Birlik firması. “Ne firması? O bir kooperatif!” diyenlere kısaca izah edelim. Konya merkezli firma aynen Torku’nun yaptığı işe gayet olumlu başlayarak ve hızla markalaşarak Tarım Kredi Birlik Kooperatifi’ne bağlı çiftçilerin ürettiği bakliyatlar ve yağlar üretmeye başladı. Fakat sonrasında iş bu markayı büyütmeye geldi. Markayı büyütmek için de birçok farklı alanda fason ürünler ürettirme modelini seçtiler. Bugün Tarım Kredi markasıyla satılan endüstriyel ürünlerin kooperatif üretimiyle bir ilgisi yok. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri logosuyla baldan çikolataya, meyve nektarından aromalı süte kadar birçok endüstriyel gıda fason üretim ile ürettirilerek sunuluyor. Aslında buraya kadar ciddi bir sorun yok, bunu kabul ederek kooperatife destek vermek ya da bu devlet desteğine güvenerek bu ürünleri tüketmekte özgürsünüz. Fakat tüketici bu konuda eksik bilgilendiriliyor, bu markanın ürünlerini güvenerek fakat kimin ürettiğini bilmeden alıyor.

Firmanın birçok ürününde olduğu bu ürün özelinde de tüketiciye bu bilgi verilmiyor. Yaptığımız araştırmalarda TR-06-K-008767 işletme kayıt numaralı firma Ankara’da faaliyet gösteren Patiswiss Çikolata firması çıkıyor. Bunun yanısıra takipçilerimizden gelen bir diğer örnekte; kooperatife ait %1,2 yağlı sütten üretilen ve tek kutusunda 10 gr. İlave şeker bulunan kakaolu süt de Meysüt tarafından üretilirken; tüketiciye bu bilgi açıkça beyan edilmiyor. #NeYediğiniziBilin

Yorum Yazabilirsiniz;


Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri