Önceki hafta Eskişehir ve çeşitli illerde tarihi geçmiş damacanalarla ilgili su satıldığına dair şikayetleri yayınlamamız sonrasında Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kalabak dolum tesislerinde ani denetim yapıldığına dair haberler yerel basına yansıdı. Haberlerde 5 yıllık yasal süresini dolduran birçok damacananın satışa hazır olarak doldurulduğunun tespit edildiği belirtilirken, toplatılan damacanalardan dolayı Eskişehir genelinde günlerdir damacana su sıkıntısı çekildiğine dair görseller ve mesajlar paylaşılıyor. Konuyla ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediyesi herhangi bir açıklama yapmadı.

Yaptığımız haber sonrasında yüzbinlerce kişi ev ve işyerlerindeki su damacanalarında yasal süre kontrolü yaptı. Bu denetim bireysel farkındalığın da ötesine geçerek 8-9 Ağustos tarihlerinde yaptığımız yayınları müteakiben 10-11 Ağustos tarihlerinde Eskişehir’de İl Sağlık Müdürlüğü denetimlerine konu oldu. Bu denetimler sonrasında tarihi geçmiş tüm damacanaların toplandığı tesisten kente su dağıtımında sıkıntılar yaşanmaya başladı. Bugün Eskişehir’deki bir takipçimiz tarafından gönderilen bir site yönetimi duyurusunda; “Su damacanalarının yenilenmesinden dolayı Kalabak Su tarafından 22.08.2020 tarihine kadar su gelmeyecektir.” ifadeleri yer alıyor. Bu haliyle Eskişehir’de yarın itibariyle tarihi geçmiş damacana kalmayacağı, Eskişehir halkının mevzuata uygun damacanalarla su içmeye başlayacağı anlaşılıyor. Yayınlarımızda ayrıca Kocaeli’de de yasal süreyi aşmış damacana kullanımına dikkat çekmiştik.
Konuyla ilgili yaptığımız araştırmada Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun ilgili mevzuatlarında damacanaların üretim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca kullanılabileceği açıkça belirtilmektedir. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte 2016 yılında yapılan değişiklik sonrasında 3 yıl olan yasal süre, 5 yıla çıkartılmıştır. Buna göre 2020 Ağustos ayı itibariyle evlerimizde ya da işyerlerimizde bulunan damacanaların yasal olarak en son Ağustos 2015 tarihinde üretilmiş olması gerekiyor. Bu tarihten önce üretilmiş damacanalar an itibariyle evinizde bulunuyorsa; ilgili firma bu mevzuata aykırı satış yapmış oluyor. Bu çerçevede bu mevzuata aykırı davranan firmalara mevzuat uyarınca firmalara para cezası müeyyidesi uygulanacağı gibi ayrıca firma yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu uyarınca cezai işlem başlatılabiliyor. #NeİçtiğiniziBilin