Bugün ilk kez alkollü bir içeceğini içeriğini inceleyeceğiz. İlk olarak elbette “Alkol dostunuz değildir” diyerek başlıyoruz ve alkollü içeceklerin 18 yaş altı bireyler, araç kullananlar ve gebeler için kesinlikle uygun olmadığını söylüyoruz. Çok uzun yıllardır üretimde olan Yeni Rakı aslında bazı takipçilerimiz tarafından sorulan bir üründü. Yeni Rakı ile birlikte Tekirdağ Rakısı, İstanblue ve Binboğa Vodkaları, Kayra, Terra ve Buzbağ şarap markalarının da üreticisi olan Mey Alkollü İçecekler San. ve Tic. A.Ş. 2004 yılında Tekel’in Alkollü İçecekler Bölümü’nün özelleştirilmesi için kurulmuştu. 2004’te Mey Alkollü İçecekler firması Tekel tarafından 292 milyon dolara ABD’li Texas Pacific Group firmasına satılmıştı. İlgiçtir ki; aynı firma 2011 yılında ABD’li Texas Pacific Group tarafından İngiliz Diageo firmasına 1,3 milyar sterlin değerle satıldı. Bu süreçte Tekirdağ’daki fabrikayı kapatan firma Nevşehir ve Alaşehir’deki fabrikalarda Yeni Rakı üretimi yapmaya devam ediyor.

İnceleyeceğimiz bu ürün de Mey Alkollü İçecekler firmasına ait bu fabrikalarda üretiliyor. Üretim yapılan fabrikanın hangisi olduğu şişede kodlarla belirtiliyor. Ürün içeriğine baktığımızda ilk sırada suyun yanısıra; Suma, Tarımsal kökenli etil alkol, Anason tohumu ve sofra şekeri olduğunu görüyoruz. Ürünün ambalajında “Özenle seçilmiş ilk hasat anason tohumları, yaş ve kuru üzümlerin distilasyonu ile elde edilen suma ve tarımsal kökenli etil alkol ile birleştirilerek özel bakır imbiklerde ikinci kez distile ediliyor.” İfadesine yer veriliyor. Bu kısımda bir anektod verelim; Suma üzümün distile edilmesi yani damıtılması ile elde edilen bir içki alkolüdür. Mevzuata göre üzümün tat ve kokusunu koruması amacıyla hacmen en fazla %94,5 alkole kadar damıtılmalıdır. Suma ifadesinin Yunanca’da “ilk damıtılan ve içinde anason bulunmayan rakı” karşılığı çeşitli kaynaklarda geçmektedir.

İçerikte dikkat çeken bir diğer bileşen ise Tarımsal Kökenli Etil Alkol meselesidir. Daha önce marketlerde satılan alkollere değinirken bahsettiğimiz bu bileşen aslen ülkemizdeki şeker fabrikalarında üretilen ve şeker içeren tarımsal hammaddelerin fermentasyon işlemi sonucunda elde edilen alkollerdir. Tarım Bakanlığı’nın listesinde Tarımsal Kökenli Etil Alkol üretimine yetkili firmalar arasında Mey Alkollü İçkiler yer aldığı gibi; Türkşeker Eskişehir Fabrikası, Amasya Şeker Fabrikası ve Torku markasıyla bilinen Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş. bulunmaktadır. Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş.’nin Konya’daki fabrikasında Süper Etanol Tesisi’nde ayrıca tıbbi ve kozmetik amaçlı etil alkol de üretilmektedir.

İncelemenin bundan sonraki kısmı etiket beyanlarında bulunmayan fakat üretici firma tarafından yayınımız sonrasında 26.08.2020 tarihinde tarafımıza iletilen teknik bilgilerden derlenmiştir.
gıda dedektifi
Ürün bu haliyle Türk Gıda Kodeksi Alkollü İçecekler Tebliğine uygun olarak üretilmektedir. Ürün etiketinde kalori değeri, alkol ve ilave şeker oranı belirtilmeyen ürün ile ilgili Mey Alkollü İçecekler tarafından yayınımız sonrasında gelen bilgiler doğrultusunda sizlere bu bilgileri sunuyoruz. İlk olarak ürünün alkol derecesinin %45 ve şeker miktarının ise 1 litre üründe 4,5 gr. olduğunu belirtelim. Buna göre yapılan alkol yoğunluğu ve miktarı hesaplamalarına göre üründe“tek” tabir edilen 40 ml.’de 14,2 gr. alkol bulunuyor. Bu haliyle 100 ml. üründe 35,5 gr. alkol bulunmaktadır. Üründe ayrıca 100 ml’de 0,5 gr. sofra şekeri bulunurken bu da “tek” olarak bilinen 40 ml. üründe 0,2 gr. şekere denk geliyor. Bu haliyle “tek” olarak servis edilen 40 ml. Yeni Rakı toplamda 100,2 kcal enerji içeriyor. “Duble” olarak tabir edilen 80 ml. ürün ise 200,4 kcal enerji vermektedir – ki bu enerjinin büyük çoğunluğu alkolden gelmektedir. Bu haliyle 100 ml. ürünün alkol bazlı 250,5 kcal enerji verdiğini söyleyebiliriz. Bu bilgiler doğrultusunda ambalajda da yazdığı gibi biz de yasal uyarıyı bir kez daha önemle hatırlatalım; Kararında içiniz! #NeİçtiğiniziBilin