Çok uzun yıllardır raflarda olan Olips markalı bonbon şekerlemeleri inceliyoruz. “Bonbon şekerleme” tabiri sempatik bir tabir gibi görünse de; firmanın ürün için kullandığı resmi tabire uyarak biz de bunu kullanmayı uygun gördük. Ürün 76 gr.’lık paketlerde satılıyor. Ürünün masmavi ambalajı ve üzerine yine açık mavi renkte yazılmış etiket verileri okumayı zorlaştırıyor fakat size okuduklarımızdan çıkarımlarımızı net bir şekilde aktaracağız. İlk olarak uzun yıllar boyunca yerli sermayeyle üretilen ürünün firma satışlarından sonra artık Mondelez firması tarafından yine Kent Gıda fabrikalarında üretildiğini belirtelim.

Ürün içeriğine baktığımızda ilk 3 sırada; Şeker, Glikoz şurubu ve Ksilitol olduğunu görüyoruz. Ksilitol ürüne hacim arttırıcı olarak eklenmiş görünse de; aslında pek de tercih edilmeyen, sağlığa zararları düşük oranda olan bir tatlandırıcı olduğunu söyleyelim. Fakat üründe ilk 2 sırada sofra şekeri ve nişasta bazlı glikoz şurubunun aslında ürünün temel bileşenleri olduğunu söyleyelim. Bu haliyle ürünün 100 gr.’da içerdiği 97 gr. Karbonhidratın yüksek oranda sofra şekeri, glikoz şurubu ve kısmen de şeker alkolü olan ksilitolden geldiğini aktaralım. Üründe 100 gr.’da 4,6 gr. şeker alkolü – poliol bulunuyor.

Etiket verilerinde ilginç bir detay var. O da Türkçe içerikte Aroma vericiler olarak belirtilen bileşenlerin İngilizce içerikte “Artificial and Natural Flavourings” olarak detaylandırılmasıdır. Yani üründe Yapay ve Doğal aroma vericiler bulunmaktadır. Türkçe içeriklerde bize pek açıklanmayan bu aroma vericilerin içeriği de İngilizce içerikte açıkça belirtiliyor. Buna göre ürün Mentol, Okaliptus ve Anason aroma vericileri bulunuyor. Çok ilginçtir; ürünün ambalajında Mentol ve Okaliptus aromalarından bahsedilirken; Anason aroma vericisinden hiç bahsedilmiyor. Yine bu aroma verici Türkçe içerikte – her zaman olduğu gibi – tüketiciye beyan edilmiyor. Fakat dikkatli gözlerle baktığımızda bu detayları fark edebiliyoruz.
Üründe bir diğer detay da; kullanılan Renklendirici ile alakalı. Üründe mavi renk vermek adına İndigotin bileşeni kullanılmış. İsminden de anlaşılacağı gibi bu bileşen pek doğal bir bileşen değil. Öyle ki, İndigotin E132 katkı maddeleri koduyla bilinen bir tür yapay kömür katranı türevi olarak geçiyor. Bu bileşen doğada da bulunuyor hatta menekşeye mavi rengi veren bileşen olarak belirlenmiş fakat ticari üretiminin tamamen sentetik yollarla yapıldığını söyleyebiliriz. İngido Carmine FD&C “İndigo Karmin” olarak bilinen bu ürün yaygın olarak tablet ve kapsül ilaçlarda kullanılıyor. İndigotin’in 1883 yılında kimyasal yapısı keşfediliyor ve 1900’lerin başında ABD’de kullanılmaya başlanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan en eski sertifikalı gıda renk katkı maddelerinden biri olduğunu söyleyelim. Söz konusu renklendiricinin erime noktasının ise 300 santigrat dereceden bile yüksek olduğunu da ayrıca belirtelim. #NeYediğiniziBilin
🔎İçindekiler: Şeker, Glikoz şurubu, Hacim arttırıcı (Ksilitol), Aroma vericiler, Asitlik Düzenleyici (Sitrik asit), Renklendirici (İndigotin)
🔎Olips Mentol ve Okaliptus Aromalı Bonbon Şekerleme
👉Enerji 289,6 kcal
👉Şeker 57 gr.
👉Yağ Yoktur
👉Protein Yoktur
👉Lif Yoktur
📌Not: Besin Değerleri tek paket (76 gr.) ürün için verilmiştir.